Svijet
2

Ritualna raspeća Filipinaca na Veliki petak

FENA
Posvećenici u sjevernim filipinskim selima obilježavaju Veliki petak u toj najvećoj azijskoj rimokatoličkoj naciji podražavanjem raspeća, dok hiljade lokalnih i stranih posmatrača gleda krvavi ritual njihovog prikivanja na drvene krstove.
Foto: EPA
Foto: EPA

Crkvene vođe i zdravstveni zvaničnici već dugo agitiraju protiv ove prakse koja predstavlja mješavinu rimokatoličke posvećenosti i narodnog vjerovanja, ali taj običaj koji se svake godine izvodi na Veliki petak nastavlja da privlači i veliki broj učesnika i još veći broj posmatrača, naročito u sjevernoj provinciji Pampanga.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ruben Enaje (53), crtač reklama, već 28. godinu "razapinje" sebe na krst na prašnjavom brežuljku u selu San Pedro Kutud u Pampangi. On je s tim ritualom započeo pošto je preživio pad sa jedne zgrade.

Foto: EPA
Foto: EPA

Muškarci obučeni kao rimski vojnici zakucali su nehrđajuće čelične eksere u njegove dlanove i stopala, spojivši ga tako s krstom.

Foto: EPA
Foto: EPA

Isus Krist je na Veliki petak razapet i umro na Golgoti, brdu kod Jerusalema. Tri dana kasnije, prema hrišćanskom vjerovanju, on je uskrsao, prenosi Beta.