Svijet
0

Rim traži međunarodnu pomoć zbog tuniskih emigranata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zbog masovnoga iskrcavanja Tunižana na talijanskom otoku Lampedusi Italija je zatražila međunarodnu pomoć kako bi se lakše suočila s krizom, prenose agencije.

Gotovo 1.000 ljudi se bježeći od nemira u Tunisu tokom noći na nedjelju iskrcalo na obalu talijanskog otoka Lampedusa, a talijanska je vlada zbog vala ilegalnih useljenika proglasila humanitarno vanredno stanje.

Talijanske vlasti su u nedjelju zatražile dodatnu pomoć, nakon što su tisuće useljenika pristigle tokom prošle sedmice, kako bi se mogle nositi s rastućim valom imigranata koji dolaze na Lampedusu, sicilijanski otok koji se nalazi bliže Africi no talijanskom kopnu.

Stanje je uznemirilo vladu premijera Silvija Berlusconija koja je nakon sjednice u subotu proglasila vanredno humanitarno stanje i dala vlastima izvanredne ovlasti mimo administrativno uobičajenih kako bi mogle nadzirati priljev imigranata, dijelom i zaustavljanjem dolazećih brodova na pučini.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u nedjelju je ponovio poziv Evropskoj uniji za pomoć nakon što je jedan brod potonuo u subotu pred tuniskom obalom, pri čemu je poginuo najmanje jedan useljenik.

"Moramo mobilizirati zemlje u Sredozemlju koje imaju brodove, zrakoplove, helikoptere", rekao je Frattini u razgovoru s listom Corriere Della Sera.

Talijanska vlada je zatražila žuran sastanak EU-a kako bi se dogovorio učinkovit odgovor na stanje i želi da se blizu tuniske obale razmjeste patrolni brodovi koji će presretati imigrante.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni rekao je u nedjelju za televizijske vijesti TG-5 da će od tuniskoga ministra vanjskih poslova zatražiti dozvolu da talijanske snage interveniraju u Tunisu i spriječe iseljavanje.

Maroni je kritizirao i Evropsku uniju rekavši da je "napustila Italiju, kao i obično". "Evropa ne čini ništa. Jako sam zabrinut i tražim hitnu intervenciju EU-a jer će Magreb eksplodirati. Kao i obično, prepušteni smo sami sebi", rekao je Maroni.