Svijet
0

Rim: Počeo Biblijski maraton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI. otvorio je u nedjelju u rimskoj bazilici Sv. Pavla izvan zidina XII. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode, drugu u svome pontifikatu, a talijanska javna televizija RAI odlučila je popratiti taj događaj dosad neviđenom inicijativom - danonoćnim čitanjem Biblije.

Tijekom međureligijskog biblijskog maratona u kojemu će od 5. do 11. listopada sudjelovati 1250 čitača iz pedesetak zemalja, pročitat će se sve 73 knjige Biblije.

U nedjelju navečer u 19 sati u bazilici Sv. Križa jeruzalemskoga u izravnom prijenosu talijanske televizije čitanje Knjige postanka započinje Benedikt XVI. na hebrejskom jeziku, drugi čitač bit će predstavnik Ruske pravoslavne crkve, a treći jedan talijanski protestant.

Čitanje će nastaviti osobe iz talijanskog političkog i kulturnog života, među kojima i dobitnik Oscara Roberto Begnini. Između čitanja pjevat će tenor Andrea Bocelli.

Na Biskupskoj sinodi čija će tema biti "Božja riječ u životu i u poslanju Crkve" sudjelovat će više od 400 izaslanika - 253 sinodska oca, među kojima i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, 41 ekspert i 37 promatrača. Prvi put će na sinodi govoriti predstavnik židovske vjere, glavni rabin Haife Shear Yashyv Cohen koji će iznijeti židovsko tumačenje biblijskih tekstova.

Papa je pozvao i predstavnike Pravoslavne crkve, među njima i ekumenskog patrijarha Bartolomeja I., kao i protestante i anglikance.