Svijet
0

Rice o retorici Rusije, samitu NATO-a i pomoći Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condolleeza Rice ocijenila je u srijedu "neprihvatljivom" da Moskva prema Ukrajini i drugim susjednim zemljama koristi "retoriku prekoravanja".

Svjedočeći pred vanjskopolitičkim odborom Senata, Rice je kazala kako je "retorika prekoravanja koja dolazi od Moskve neprihvatljiva" i odmaže odnosima sa SAD-om komentirajući izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućnosti da se ruski projektili okrenu prema Ukrajini ako Kijev nastavi s planovima da se na njegovoj teritoriji stacionira raketna odbrana NATO-a.

Putin je tu sugestiju iznio u utorak na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom, navodeći istovremeno kako se Rusija nema pravo ni namjeru miješati u odluku Ukrajine da uđe u NATO, iako će to Ukrajini "ograničiti suverenitet".

Rice je kazala kako SAD i Rusija uspješno sarađuju na ograničavanju nuklerane prijetnje Sjeverne Koreje, kao i Irana, te na Bliskom istoku i kod terorizma. No, kada se dođe do pitanja povezanih sa struktrom Evrope poslije hladnog rata, "dobijete tu vrstu govora", rekla je Rice senatorima.

Na pitanje senatora Richarda Lugara zašto je Putin pozvan na samit NATO-a u Bukurešt i kako to može utjecati na odluke skupa, Rice je kazala kako će "NATO učiniti ono što mora kao savez i da Rusija nema pravo veta".

"Mi smo apsolutno privrženi nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine i drugih država koje su nekada bile dio Sovjetskog saveza", naglasila je. "Sovjetski savez je imao sve te dijelove u drugo vrijeme koje je zauvijek nestalo i nadam se da to Rusija razumije", poručila je Rice.

Samit u Bukureštu, po njezinim riječima, prilika je da NATO pokaže kako je snažan i ujedinjen savez koji neće gledati povratak hladnog rata, a to znači "ni sposobnosti Rusije da zastrašuje svoje susjede", ni vremena kada je imao neprijateljske odnos sa Sovjetskim savezom.

Govoreći o razmatranju primanja Hrvatske, Makedonije i Albanije u NATO na samitu u Buhureštu, Rice je kazala kako te tri zemlje "ako ispunjavaju standarde, po američkom stajalištu treba da budu pozvane u članstvo" ali će SAD donijeti konačnu ocjenu nakon konsultacija sa saveznicima.

Rice je sličan odgovor dala i na pitanje o tome treba li Ukrajini i Gruziji na samitu biti ponuđen ulazak u NATO-ov "Akcijski plan za članstvo" (MAP), što je pripremni korak za pridruživanje Savezu. Države treba da dobiju taj status "kada postanu sposobne preuzeti odgovornosti koje idu s njim".

Na pitanje o odnosu SAD-a prema Srbiji u svjetlu očekivanog proglašenja nezavisnosti Kosova, Rice je najavila da će SAD ponuditi ekonomsku i drugu pomoć Srbiji tokom toga za nju "iznimno teškog razdoblja".

"Želimo Srbiju koja gleda u svoju budućnost a ta je budućnost u Evropi", kazala je Rice, prenosi Hina, dodajući kako je intervenirala da se Srbiji ponudi Partnerstvo za mir NATO-a, kao prva stepenica prema članstvu.

Kazala je kako Amerika zna da će to biti iznimno teško razdoblje za srpski narod, te da će zato ponuditi ruku prijateljstva, partnerstva u gospodarskoj razmjeni, ekonomskoj pomoći i na druge načine.