Traže odštetu
2

Ribari Južne Koreje tužili Japan zbog planiranog ispuštanja vode iz Fukushime

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Udruženja južnokorejskih ribara tužila su Japan zbog plana ove zemlje koji podrazumijeva ispuštanje kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukushima u more.

Ribari zahtijevaju odštetu od japanske vlade i kompanije TEPCO u iznosu od 8.850 dnevno zbog utjecaja plana ispuštanja vode na okoliš. Ribari su uplašeni da će dobijati 50 posto manje provizije od prodaje ribe nakon što kontaminirana voda završi u moru.

"Insistiranje na ispuštanju vode u more kada postoje drugi sigurni način za rješavanje problema je ilegalan čin protiv ribara i ljudi ne samo u Japanu, nego i u susjednim zemljama", poručili su ribari.

Koliko daleko će slučaj otići u pravosudnom sistemu, zasad nije poznato. Sudija bi mogao presuditi da su japanska vlada i njene aktivnosti zaštićene "suverenim imunitetom", ali se ribari nadaju da će biti napravljen izuzetak jer smatraju da se radi o ozbiljnom zločinu protiv čovječnosti.

Južnokorejski ribari su nedavno održali proteste ploveći obalom Incheona. Japanska vlada i TEPCO planiraju početi ispuštati kontaminiranu vodu u more 2023. godine uprkos protivljenju susjednih zemalja uključujući Južnu Koreju i Kinu.

Japan tvrdi da je "ispuštanje tretirane vode neizbježno", kao i da će se obavljati "kontrolisano i poštujući savjete eksperata".