Ništa od promjena
8

Rezultati referenduma u Čileu: Na snazi ostaje Ustav iz vremena vojne diktature

S. Š.
Slavlje širom Santiaga nakon objavljenih izbornih rezultata (Foto: EPA-EFE)
Slavlje širom Santiaga nakon objavljenih izbornih rezultata (Foto: EPA-EFE)
Čileanski birači odlučno su odbacili novi, progresivni ustav na referendumu koji je održan jučer, nakon skoro dvogodišnjeg procesa.
Sa skoro svim prebrojanim glasačkim listićima, 62 posto birača je odbilo prijedlog, a 38 posto glasalo za, prema čileanskoj izbornoj službi. Glasanje je bilo obavezno.

Novi ustav trebao je zamijeniti stari koji je na snazi već 41 godinu i donesen je pod vojnom diktaturom generala Augusta Pinocheta.

U anketama u proteklih nekoliko mjeseci, tabor protivnika je bio očito ispred, ali nedavno se jaz smanjio, dajući nadu taboru pobornika.

Predloženi ustav, koji je imao podršku ljevičarskog predsjednika Gabriela Borica, uključivao je 388 članova koji bi značajno proširili socijalna prava, povećali ekološku regulativu i dali vladi širu odgovornost za programe socijalne zaštite. Također bi obezbjedio potpuni rodni paritet i dodao određena mjesta za predstavnike domorodaca.

Dokument je odbijen u svim čileanskim provincijama, uključujući napredniji glavni grad Santiago i njegovu metropolitansku oblast, gdje su glasači velikom većinom podržali Borića prošlog decembra tokom predsjedničkih izbora.

"Danas je narod Čilea imao priliku da kaže i to glasno i jasno. Dali su nam dvije poruke. Prva je da vole i cijene svoju demokratiju. Druga je da narod Čilea nije zadovoljan predloženim ustavom i stoga je odlučio da ga na jasan način odbaci na biralištima", rekao je Boric.

Ustav koji je trenutno na snazi ​​napisan je pod diktaturom Augusta Pinocheta, koji je vladao Čileom od 1973. do 1990. Zagovornici novog ustava željeli su raskid od čileanske autoritarne prošlosti i dokumenta koji odražava interese zajednica koje, prema za njih, bio ignorisan.