SAD
0

Republikanski senator Specter prešao u demokrate

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ugledni republikanski senator Arlen Specter iz Pensilvanije u utorak je rekao svojim kolagama da prelazi u Demokratsku stranku, objavio je čelnik senatske većine Harry Reid.

Prelazak Spectera donosi demokratima 59. zastupnika u Senatu, a ukoliko Al Franken zadrži sadašnje vodstvo u spornom ishodu izbora u Minesoti koji se rješava na sudu, demokrati bi imali kvalificiranu većinu od 60 mjesta koja im omogućuje lako izglasavanje zakona.

"Od mog izbora 1980. kao dijela Reaganovog 'velikog šatora' Republikanska stranka skrenula je jako udesno", naveo je Specter u saopćenju koje je objavio njegov ured.

"Prošle se godine više od 200.000 republikanaca u Pensilvaniji preregistriralo u demokrate. Ja sada svoju političku filozofiju nalazim više u skladu s demokratima nego republikancima", istakao je Specter.

Spectera, 79-godišnjeg veterana s gotovo 30 godina senatskog staža, iduće godine očekuju izbori za novi šestgodišnji mandat, na kojima je imao slabe izglede da pobijedi na republikanskim predizborima, protiv bivšeg kongresnika Pata Toomeya, koji ga je zamalo pobijedio na predizborima 2004.

Istraživanje Sveučilišta Quinnipiac iz marta pokazalo je da Specter znatno zaostaje za konzervativnijim Toomeyem, s 27 prema 41 posto glasova.

Spectera je pred njegovim uredom na Capitol Hillu u utorak pljeskom pozdravilo više desetaka birača iz Pensilvanije, što je on u kameru komentirao riječima: "Ja im nemam ništa za reći. Oni su to kazali meni".

Predsjednik Barack Obama nazvao je Spectera ubrzo nakon što se vijest pročula, kazali su njegovi pomoćnici a prenose američke TV-stanice.

"Imate moju punu podršku, mi smo oduševljeni što vas imamo uz sebe", rekao je Obama Specteru.

Čelnik senatske većine Harry Reid kazao je za Spectera da je "čovjek od časti i integriteta", koji je dobrodošao u demokratski klub zastupnika. Specter je jedan od tri republikanska senatora koji su u februaru glasali za Obamin paket gospodarskih poticaja vrijedan 787 milijardi dolara, što je razljutilo brojne republikance.

Specter, koji podržava pravo na pobačaj i istraživanje matičnih stanica, prenosi Hina, pripadao je vrlo maloj skupini umjerenih republikanaca u Senatu, budući da glavninu republikanskih zastupnika čine konzervativci.