Svijet
0

Republikanci žele "zaključati" 3.200 km granice sa Meksikom

Klix.ba
Ako republikanci u američkom Kongresu dobiju većinu, 3.200 kilometara granice između SAD-a i Meksika će biti opremljeno kulama osmatračnice, nadzornim vozilima i letjelicama te jednim stražarom na svakih 300 metara.

Prijedlog dolazi u nastojanju da se donese zakon o reformi imigracije, a republikanci žele ublažiti strahove od masovne prekogranične migracije iz Meksika. Predlažu da se uvede dodatnih 20.000 patrolnih agenata uz južnu granicu, uz postojećih 18.500.

Plan republikanaca uključuje raspoređivanje različitih sofisticiranih naprava duž granice sa Meksikom, uključujući i bespilotne letjelice i radare, što je zabrinulo liberalne grupe koje smatraju da će američka granica postati militarizovana zona, piše Russia Today.

Prijedlog dolazi u vrijeme kada statistike pokazuju da sve manje ljudi, ne samo iz Meksika, pokušava ilegalno preći u Sjedinjene Američke Države, koje su se našle u problemima zbog ekonomske krize.

Povećanje sigurnosti duž granice sa Meksikom će koštati dodatnih 30 milijardi dolara, što je veliko opterećenje u vrijeme kada Washington mora donijeti mjere štednje.