CNN Turk
0

Rekordna nezaposlenost u Turskoj

FENA
Nezaposlenost u Turskoj, koja je dostigla rekordan nivo za 85 godina postojanja republike Ataturka, najviše pogađa mlade, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

Prema podacima Državne statističke službe objavljenim u utorak, nezaposleno je 13,6 posto radno aktivnog stanovništva.

Zbog finansijske krize, koja je ozbiljno uzdrmala nacionalnu ekonomiju, 3,3 miliona ljudi je ostalo bez posla, pri čemu je svaki četvrti mladi stručnjak – višak.

Situacija je katastrofalna ako se ima u vidu da vojska nezaposlenih u Turskoj (s populacijom od 70 miliona stanovnika), zajedno s onima koji nisu registrirani na biroima za zapošljavanje, faktički dostiže 5,5 miliona, navodi televizijski kanal CNN Turk.

Turski psiholozi upozoravaju da zbog gubitka posla veći dio društva preživljava "socijalni stres", što se posebno odnosi na "jači spol".

Na ozbiljnost situacije ukazuje i činjenica da je među turskim stanovništvom koje je ostalo bez posla veoma popularna ideja prodaje glasova bilo kojoj političkoj partiji uoči izbora za lokalne organe vlasti.

Agencije ističu da turska vlada prilazi problemu veoma odgovorno i obećava da će s otvaranjem novih radnih mjesta i dodatnim investicijama ublažiti problem nezaposlenosti već krajem godine.