Svijet
15

Rekordna hladnoća u Švicarskoj i lavine u kantonu Grisons

FENA
ŠvIcarska je zabilježila najhladniju noć od iznenadnog dolaska snijega ove sedmice, saopćila je u nedjelju Meteomedia, dok su nepažljivi skijaši pokrenuli lavinu snijega u kantonu Grisons.

U Glattalpu, u kantonu Schwyz (središnjem dijelu Švicarske), temperature su pale u toku noći sa subote na nedjelju na -29,3 stepena.

U Samedanu, u Engadinu, gdje se nalaze skijališta Saint-Moritz i Pontresina, termometar je zabilježio -23 stepena.

Hladno je i u nedjelju ujutro, sa -17 stepeni u Davosu (kanton Grisons), -13 stepeni u Chateau-d'OExu (vodoaskim Alpama), -11 stepeni u Cirihu i -9 stepeni u Sionu (Valaiskom kantonu).

Zbog velikih snježnih padavina koje su se sručile posljednjih dana na Švicarsku, pokrenuta je uzbuna na lavine u alpskim regijama.

U subotu su tri skijaša izvan piste pokrenula veliku lavinu u oblasti Marguns, u regiji St-Moritz. Dva strana skijaša su lakše povrijeđena.Skijaši koji nisu poštovali upozorenja izašla su iz označenih staza, kako bi se tamo skijala.

Dva povrijeđena skijaša su bila djelimično zatrpana nakon čega ih je spasilačka patrola spasila, saopćila je policija kantona Grisons.