Svijet
0

Rehn: Proročanstva "sudnjeg dana" u BiH su pogrešna

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Komesar Evropske unije za priširenje Olli Rehn izjavio je jučer na sastanku predstavnika EU i Američke komore (AmCham) da će proširenje ostati vitalni dio vanjske politike EU, "jer je to naše najmoćnije vanjskopolitičko oruđe".

U svom govoru čiji je naslov bio "Kakva je budućnost proširenja EU", komesar Rehn je naglasio da se ovo sredstvo ne može koristiti na cijelo susjedstvo EU.

"Naš dnevni red za proširenje je jugoistočna Evropa, a to su Balkan i Turska, koji imaju izgled za članstvo", rekao je Rehn.

Međutim, kazao je on, gdje EU može koristiti izgled za članstvo kao sredstvo za demokratsku tranziciju, teške reforme i jačanje sloboda, mora ga koristiti do maksimuma.

Govoreći o trenutnoj situaciji na Balkanu, komesar Rehn je rekao da se narodi Balkana suočavaju sa ozbiljnim izborom ove godine. Njihov region može konačno riješiti svoje goruće probleme nastale u ratovima 90-ih godina ili se vratiti natrag u nestabilnost i krajnosti nacionalizma.

"Prva opcija odvela bi ih prema stabilnosti, prosperitetu i evropskoj integraciji. Ali mnogi komentatori vjeruju da je ovo drugo neizbježno. Ja se ne slažem sa takvim proročanstvima. Postoji sigurno opasnost od nestabilnosti. U ovom trenutku budući status Kosova je jedna od tačaka koja se rješava. Ali reperkusije toga ne trebaju biti destabilizirajuće ako EU odlučno i jedinstveno nastupa kako bi osigurala koordiniran odgovor", rekao je Rehn.

Evropska unija sada čeka da BiH i Srbija ispune preostale uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Rehn želi da obje zemlje poduzmu odlučni korak naprijed, ne zbog toga što bi ih to približilo EU, nego primarno zbog koristi za njihove građane.

Proročanstva "sudnjeg dana" u BiH također su se pokazala pogrešnim, ocijenio je Rehn, navodeći kako su lideri BiH napravili važan napredak prošle godine na reformi policije, s ciljem da se osigura vladavina zakona i odvajanje policije od politike.

"Izgledi za priključenje EU trebalo bi da ojačaju posvećenost lidera državi Bosni i Hercegovini", rekao je u svom govoru evropski komesar za proširenje Olli Rehn.