Olakšavanje uslova
35

Regruti britanske Kraljevske mornarice više ne moraju znati plivati prije prijave

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svako ko želi da se pridruži britanskoj Kraljevskoj mornarici više neće morati da dokazuje da može plivati, u onome što je jedan izvor odbrane nazvao "očajničkim" popuštanjem standarda kako bi se uhvatio u koštac s krizom regrutovanja.

No, glasnogovornik Kraljevske mornarice odbio je kritike, rekavši da se standardi ne smanjuju jer će svi regruti i dalje morati da polože test plivanja tokom obuke.

To samo znači da neplivači ili slabi plivači više ne moraju uzimati lekcije u svoje vrijeme prije nego što se prijave, nešto što bi moglo odbiti buduće kandidate.

Izvor je, međutim, rekao da postoji zabrinutost zbog promjene uslova za ulazak, što znači da više neće biti 30-minutnog testa plivanja prije nego što se regrutuje.

"U znaku istinskog očaja da se poveća broj regrutovanih, sposobnost plivanja više neće biti uslov za ulazak u Kraljevsku mornaricu", rekao je izvor, tražeći anonimnost.

Načelnici mornarice bili su pod pritiskom da poboljšaju brojke o regrutaciji nakon ozbiljnog pada prošle godine, kako je otkrio Sky News.

Grant Shapps, ministar odbrane, rekao je u februaru da se situacija popravlja, sa zahtjevima za pridruživanje mornarici na vrhuncu u osam godina. Ali izvor je rekao da postoji interna zabrinutost zbog snižavanja standarda. Što se tiče plivanja, izvor je rekao da će kandidati u budućnosti moći da se "samodeklariraju" da znaju plivati.

Ako se pokaže da ne mogu položiti test plivanja Kraljevske mornarice, ostat će u osnovnoj obuci Faze 1 dok primaju časove plivanja.

Izvor je rekao da to znači da će takvi pojedinci biti na platnom spisku, koje finansiraju poreski obveznici, i da će povećati broj regrutovanih, ali bez brzog prelaska na sljedeću fazu postajanja mornarima koji se mogu rasporediti.

Mornarica će možda morati pronaći više instruktora plivanja kao rezultat promjene.