Svijet
10

Reaganov atentator od danas na slobodi

Klix.ba
Muškarac koji je prije 35 godina pokušao ubiti tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, danas izlazi iz zatvora.

Sud je, prošlog mjeseca, odlučio da John Hinckley Junior više ne predstavlja opasnost i da može biti pušten iz psihijatrijske bolnice.

Dva mjeseca nakon što je postao predsjednik, Ronald Reagan je zamalo izbjegao smrt. Metak mu je probio pluća i prouzrokovao unutrašnje krvaranje.

Sud je odlučio da atentator, John Hinckley Junior, nije kriv za pokušaj ubistva zbog psihičke neuračunljivosti.

Proveo je više od tri decenije u psihijatrijskoj bolnici u Washingtonu, iako je često izlazio na dopust pod prismotrom.

Sud je nedavno odlučio da 61-godišnji Hinckley više ne predstavlja opasnost. Prema odluci suda, dužan je raditi ili volontirati i ne smije kontaktirati s medijima.

Hinckley se, također, mora držati podalje od glumice Jodie Foster.

Njena uloga u film Taksist, u kojem protagonista planira atentat na predsjednika, navela je Hinckleyja da je uhodi i puca na Reagana kako bi je impresionirao.

Nakon oporavka, Reagan je rekao da oprašta Hinckleyju. O svom atentatoru nije imao ružnih riječi.

"Nije bio baš svoj. Zbog toga sam ga spomenuo u svojim molitvama“ rekao je Regan.

Ali, njegova kćerka Patti Davis s mnogo više opreza i kritičnosti je govorila o očevom atentatoru.

"Oprostiti nekome u srcu ne znači da ih trebate pustiti da se vrate u Virginiju i pokušaju provesti mračne planove kojima su možda još privrženi“, rekla je Davis.

Reaganov glasnogovornik James Brady, koji je također teško ranjen u atentatu, pokrenuo je uspješnu kampanju za oštriju kontrolu oružja. Za svoj invaliditet više krivi oružje nego čovjeka koji je pucao.

"Ne bih sjedio u ovim kolicima da smo tada imali normalne zakone“, dodao je.

Ali, nakon što su istekli zakonski rokovi, Kongres nije ponovno usvojio ključne dijelova zakona. Reagan je bio posljednji predsjednik na koga je izvršen atentat, iako je spriječeno više zavjera protiv kasnijih predsjednika.