Svijet
0

Razgovori Irana i šestorke nastavljaju se u utorak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran i "šestorka" završili su u ponedjeljak prvi dan pregovora o nuklearnom programu nakon prekida od 14 mjeseci i nastavit će ih u utorak kako je i predviđeno, izjavio je jadan zapadni diplomatski izvor.

Nešto prije 18.30 sati po evropskom vremenu, iranska delegacija koju predvodi Said Jalili napustila je zgradu švicarske misije pri UN-u, u kojoj su pregovori počeli u 09.00 sati, prenio je AFP.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja ima ulogu medijatora, Jalili i predstavnici "šestorke" (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija plus Njemačka) sastali su se prvi put od oktobra 2009.

Ovim sastankom se namjeravalo testirati volju Teherana da stvarno pregovara o svome nuklearnom programu. Izgledalo je da će to biti teško, nakon što je Teheran u nedjelju objavio da u potpunosti kontrolira ciklus proizvodnje nuklearnog goriva.

Iako Teheran još uvijek kategorički odbija razmisliti o prekidu obogaćivanja svog urana, dužina razgovora u ponedjeljak pružila je malo nade u ishod sastanka koji treba da se završi u utorak, kazali su izvori bliski ovom pitanju.