Sjeverna Irska
0

Razgovor o spašavanju Sporazuma o podijeli vlasti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski i irski premijeri, Gordon Brown i Brian Cowen, razgovarali su u utorak, drugi dan u Belfastu o načinima da se spasi sporazum iz 1998. godine o podijeli vlasti u Sjevernoj Irskoj, čime bi se izašlo iz trenutnog političkog ćorsokaka.

Cowen i Brown su potom razmatrali situaciju s liderima dvije vodeće stranke - Sinn Feina, koji zagovara pripajanje Sjeverne Irske Irskoj, i Demokratske unionističke partije (DUP), koja je za ostanak Sjeverne Irske u sastavu Velike Britanije, javili su svjetski mediji.

Sporno pitanje je odbijanje DUP-a da odredi datum prenošenja policijske i sudske vlasti iz Londona u Belfast.

Dok Sinn Fein hoće da se prenos ovlaštenja izvrši što prije, DUP traži da prije toga budu ispunjeni određeni uslovi.

Ključni uslov koji traži DUP jeste dozvola da se parade Orandžista slobodno kreću kroz oblasti naseljene katolicima.

Sinn Fein, međutim, hoće da ostane dosadašnja nezavisna komisija za parade koja bi određivala rutu svakoj paradi i nadgledala njeno odvijanje. Ta partija prijeti da će napustiti parlament ukoliko se dogovor ne može postići oko tog pitanja.

Razgovori u ponedjeljak su prekinuti bez rezultata, a premijer Sjeverne Irske Peter Robinson je izjavio, kako prenosi Reuters, da je u utorak bilo nekog napretka mada niko ne može da potvrdi da će doći do dogovora.

On je dodao da niko neće napustiti pregovarački stol dok se ne postigne sporazum.

Druga stvar koja ide u prilog vjerovatnoći postizanja dogovora su prijevremeni izbori koji bi bili neminovni u slučaju propasti pregovora, zato što ne odgovara ni jednoj od strana.

Ukoliko policijska i sudska vlast budu prenijete iz Londona u Belfast, Sjeverna Irska će prvi put dobiti ministra pravde.