Svijet
0

Razbijena grupa Muslima Gakajeva

FENA
U planinama južne Čečenije specijalne snage FSB-a razbile su opasnu ilegalnu oružanu grupaciju.

"U toku specijalnih aktivnosti snaga sigurnosti, koje su izvedene s vlastima za provođenje zakona u Čečenskoj Republici, u planinskom masivu u okolini sela Mehketi Vjedenskog rejona otkrivena je pobunjenička grupa Muslima Gakajeva“, kazao je u ponedjeljak predstavnik Press službe UFSB Ruske Federacije za Čečensku Republiku.

"Banditi su u ovom sukobu pretrpjeli gubitke i počeli se povlačiti u planinski dio Republike. Potjera za bandom je nastavljena i prekinuta samo tokom noći kako bi se izbjegle nepotrebne žrtve među vojnicima i policijom“, kazao je pripadnik UFSB-a.

Interfaxov izvor je naglasio da su na mjestu sukoba pronađena tijela trojice iz naoružane grupe, oružje, streljivo, vojna oprema i lijekovi. Dodao je da je identitet pobunjenika utvrđen i da se radi o Mavsuru Bolatovu iz Dagestana, Islamu Temiševu i Jusufu Dičilajevu, stanovnicima Mehkete.

Prema podacima UFSB-a, "na savjesti tih članova bande su eksplozije i pucnjave na organe vlasti čečenske Republike i Republike Dagestan, otimanje građana radi otkupa, atentati i ubojstva vojnika federalnih snaga“.