Svijet
0

Raul Gandi naredni indijski premijer?

FENA
Raul Gandi
Raul Gandi
Raul Gandi, sin Sonje i Radživa Gandija, mogao bi biti naredni premijer ako Kongresna partija zadrži vlast na parlamentarnim izborima, koji će biti održani u maju ove godine, izjavio je ministar vanjskih poslova Pranab Mukerdži, objavio je danas dnevnik "Mail Today".

"Nije daleko dan kada će Raul Gandi biti indijski premijer", istakao je Mukerdži, preneo je Reuters.

"Radživ Gandi je bio premijer kada je imao 40 godina i njegov sin Raul Gandi će poći njegovim stopama", dodao je šef indijske diplomatije.

Gandijeva mladost će biti kontrast 81-godišnjem L.K. Advaniju, lideru glavne opozicione partije Baratija džanata i prema navodima Kongresne partije on će privući glasove mlađih birača.

Dinastija Nehru-Gandi vladala je Indijom gotovo sve vrijeme otkada je ta država stekla nezavisnost. Raulov pradjed Džavaharlal Nehru bio je prvi premijer Indije 1947. godine, a njegova majka Sonja, lider Kongresne partije, smatra se najutjecajnijom ženom na indijskoj političkoj sceni.

Portparol Kongresne partije Anand Šarma izjavio je za Reuters da ne zna kada će Raul Gandi postati premijer, ali "da će jednog dana sigurno biti premijer Indije".

Prema riječima političkog analitičara Amjule Gangulija, uvriježeno je mišljenje da Gandijeva majka i partija čekaju da on sazri. Raul je na Kembridžu završio odsjek za biznis i konsalting. Postao je generalni sekretar Kongresne partije prošle godine, što se smatra prvim korakom ka premijerskom mjestu. Prošle godine je odigrao važnu ulogu u postizanju nuklearnog sporazuma Indije i SAD-a.