Svijet
0

Ratni veterani podržavaju Mugabea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade ratnih veterana Zimbabvea okupilo se danas u Harareu s ciljem da predvode "marš miliona" u podršci predsjedniku Roberta Mugabea da produži svoju vladavinu, usprkos teškoj ekonomskoj krizi u zemlji, za koju je kriva njegova vlada.

Mugabe (83), koji je na vlasti od 1980. godine, kada se Zimbabve oslobodio britanske kolonijalne vlasti, planira da ostane na čelu zemlje i nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora zakazanih za mart 2008. godine.

Zapadne novinske agencije podsjećaju da Mugabe nije prihvatio sugestije više funkcionera iz svoje ZANU-PF partije da ne učestvuje u predstojećoj izbornoj trci. Poslije toga, ostarjeli lider, koji fizički i dalje dobro izgleda, zatražio je podršku i od ratnih veterana.

Hiljade pristalica ZANU-PF stiglo je jutros autobusima, vozovima i drugim prijevoznim sredstvima u prijestonicu Harare, gdje su zaposjeli više trgova na kojima pjevaju revolucionarne pjesme i izražavaju podršku jednom od najkontroverznijih lidera savremenog svijeta.

Žene i muškarci, mladi i stari, koji se pripremaju za dugi marš podršku Mugabeu, očekuju da im se dugovječni lider obrati krajem dana.

Svjetska banka procjenjuje da je ekonomska situacija u zemlji toliko teška da je realno očekivati socijalne nemire.

Opozicija optužuje Mugabea da je najveći krivac za stanje u Zimbabveu, a zahtjeva za njegovo povlačenje sa političke scene sve je više i u vladajućoj stranci, ističu analitičari.

Lider ratnih veterana Jabulani Sibanda izjavio je državnim medijima da je svrha "marša miliona muškaraca i žena" da se pokaže da Mugabe, jedan od vođa rata na nezavisnost Zimbabvea iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, uživao veliku popularnost, usprkos protivljenju Zapada njegovoj vladavini.

"Mugabe je naš lider i mi smo spremni da vodimo novi rat kako bismo odbranili njegovu vlast i naše suvereno pravo da izaberemo našeg revolucionarnog vođu", istakao je on.

Mugabe je veliki gnjev Zapada izazvao 2000. godine odlukom da oduzeto zemljište od bijelih vlasnika podijeli crnim bezemljašima.