Vode Latvije i Estonije
51

Ratne igre na Baltičkom moru: NATO prvi put na vojnoj vježbi simulirao upotrebu Člana 5. alijanse

V. K.
Detalj sa vježbe na Baltičkom moru (Foto: NATO)
Detalj sa vježbe na Baltičkom moru (Foto: NATO)
Velike vojne vježbe NATO saveza u Baltičkom moru koje su započele 11. septembra okončane su danas učešćem protivminskih i pomorskih vojnih grupa koje su se pridružile više od 3.000 mornara, marinaca i avijatičara na ovom prostoru.

Velika pomorska vježba koja je organizovana pod vodstvom Njemačke osmišljena je kako bi se izgradila interoperabilnost na visokom nivou te pokazala borbena spremnost i odlučnost zemalja učesnica da se odvrati agresija.

"Uvijek smo željeli iskoristiti svaku priliku da treniramo sa našim saveznicima i partnerima. Danas, više nego ikada, za Alijansu je relevantno da pokažemo sposobnost i spremnost da se zaštitimo, patroliramo vodama i pokažemo solidarnost, snagu i kredibilno odvraćanje", saopćili su iz NATO-a.

Ove godine, u vježbi na Baltičkom moru, koje od ulaska Finske mnogi nazivaju "jezerom NATO saveza", učestvovalo je 14 članica NATO-a.

Snage su uključivale skoro 30 brodova i više od 15 aviona koji su radili zajedno te razmjenjivali informacije i taktike za postizanje ciljeva misije.

Kako se vježba odvijala, zajednički napori zemalja učesnica pokazali su snažnu posvećenost Alijanse pomorskoj sigurnosti. Multinacionalna priroda vježbe ne samo da je ojačala interoperabilnost već je podstakla i međusobno povjerenje među članicama NATO-a.

Djelovanje u teritorijalnim vodama Latvije i Estonije naglasilo je važnost osiguranja kritičnih pomorskih ruta u baltičkom regionu, koji su od suštinskog značaja za trgovinu i regionalnu stabilnost.

"Sjeverne obale su bile odlična prilika da obučimo timove u realnom okruženju te povećamo naše ratne vještine na nivou jedinica i kao dio pomorske radne grupe", rekao je njemački operativni oficir.

Učesnici vježbe su obučavani u širokom spektru disciplina pomorskog ratovanja u dvije faze.

Prva faza je uključivala program obuke za povećanje interoperabilnosti i ratnih vještina. Druga faza uključivala je probleme taktičkog nivoa koje karakteriziraju brze promjene situacija i kontinuirana prijetnja.

"Po prvi put u historiji, vježba je također uključivala scenarij aktivacije Člana 5. NATO saveza", saopćeno je.

Inače, Član 5. NATO-a podrazumijeva reakciju svih članica ukoliko jedna od njih bude napadnuta.

"Stranke su saglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili u Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve njih, te su stoga saglasne da će, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, u ostvarivanju prava pojedinačne ili kolektivne samoodbrane priznatog Članom 51. Povelje Ujedinjenih naroda, pomoći stranci ili strankama koje su napadnute, poduzimajući odmah, pojedinačno i zajedno s drugim strankama, mjere koji se smatraju potrebnima, uključujući upotrebu oružane sile, radi uspostavljanja ili održavanja sigurnosti sjevernoatlantskog područja", navodi se u ovom dijelu dokumenta.