Smješten u bolnicu
0

Raste strah zbog bolesti Nelsona Mandele

Sarajevo-x.com
Foto: EPA
Foto: EPA
Zabrinutost zbog zdravstvenog stanja Nelsona Mandele raste nakon što je u bolnici proveo drugu noć zbog bolesti pluća, piše Daily Telegraph.

U bolnici su istakli da se Mandela dobro osjeća i da ima rutinske pretrage, ali izvor ovog lista i Fondacije Nelson Mandela tvrdi da je došlo do zatajenja rada pluća. Ipak, isti izvor tvrdi da bi 92-godišnji bivši predsjednik Južnoafričke Republike mogao biti pušten iz bolnice već danas.

Iz Fondacije nisu željeli da govore o razlozima njegove posjete bolnici, a pretpostavlja se da je na tretmanu kod ljekara specijaliste za bolesti respiratornih organa.

Mandela je navodno bio na odmoru sa suprugom Graca Machel kada su mu doktori preporučili odlazak u bolnicu u Johannesburgu zbog stalnog kašlja.

Špekulacije o njegovom zdravstvenom stanju išle su od toga da je u komi do toga da će uskoro biti pušten iz bonice. Upućeni su čekali da vide hoće li predsjednik JAR-a Jacob Zuma doći iz Davosa u Etiopiju gdje se održava Samit afričke unije. Zumina je dužnost objaviti smrt bivšeg predsjednika.

Mandelin dugogodišnji prijatelj, biskup Desmond Tutu rekao je da je Mandela u odličnoj kondiciji za čovjeka njegovih godina, ali i da Južnoafrikanci trebaju biti spremni na najgore.

"Šta više želimo od njega. Želimo da s nama bude zauvijek, ali se sve može dogoditi", rekao je Tutu.

Tokom jučerašnjeg dana brojni su državni zvaničnici i prijatelji posjetili Mandelu u bolnici, a među njima i bivša supruga Winnie Madikizela-Mandela.

Građani se mole za njegov oporavak i nadaju se da će uskoro ozdraviti. Njegovo je zdravlje glavna tema među stanovništvom Johannesburga.

"Ako umre, automobili će stati na ulicama i niko neće znati šta da radi. To će biti najtužniji dan u mom životu. Moramo se moliti", rekla je Emma Koomeng, 48-godišnja domaćica.