Financial Times
0

Raste napetost u Gruziji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Financial Times u ponedjeljak piše da je tokom vikenda porasla napetost na granici Gruzije i separatističkog regiona Južne Osetije.

Rusija je optužila Gruziju da je na teritoriju tog regiona ispalila granate i upozorila da će, ukoliko se provokacije nastave, upotrebiti silu kako bi zaštitila stanovništvo Južne Osetije i svoje vojnike.

Misija Evropske unije koja nadgleda primirje u Gruziji pozvala je obje strane na uzdržanost.

Taj sukob, nastavlja, Financial Times više ne ispunjava naslovne strane, kao što je to bio slučaj prošlog ljeta, ali i dalje baca sjenku na zbivanja na Kavkazu, sigurnost dostave energenata s Kaspijskog mora, kao i na odnose Rusije sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, prenosi BBC.

Rusija je okupirala Abhaziju i Južnu Osetiju i priznala njihovu nezavisnost, a protesti gruzijskog proameričkog predsjednika Sakašvilija, koji je zbog toga bjesan, potpuno su uzaludni.

Činjenica da je nezavisnost tih gruzijskih regiona priznala samo još Nikaragva podriva pretenzije Rusije da bude velika sila i predstavlja veliki kontrast u odnosu na uspjeh Washingtona u pogledu priznanja nezavisnosti Kosova, koje je, uprkos protivljenju Moskve, stiglo iz više od 60 zemalja.

Od sukoba u Gruziji Rusija nije bila ni blizu nekog novog rata.

Ali, s obzirom na odlučnost Kremlja da bude dominantna regionalna sila, gotovo je sigurno da bi moglo da dođe do ponovnog zaoštravanja odnosa s Ukrajinom ili nekom drugom bivšom sovjetskom republikom, zaključuje Financial Times.