Svijet
0

Rasmussen: Rusija NATO ne gleda kao partnera, već kao suparnika

Anadolija
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Klix.ba)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Klix.ba)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o predstojećem Samitu NATO-a koji će u Walesu biti održan 4. i 5. septembra.  Dvanaesti generalni sekretar NATO-a je rekao da Rusija NATO posmatra "ne kao partnera, već kao suparnika" i da će se i NATO "prilagoditi toj situaciji", prenosi Anadolija.

Podsjetivši da je NATO od okončanja Hladnog rata uložio velike napore u izgradnji konstruktivnog partnerstva sa Rusijom i da je takva odluka donesena i na Samitu NATO-a u Lisabonu 2010. godine, Rasmussen je kazao da se mora prihvatiti realnost da Rusija NATO posmatra kao suparnika, a ne kao pratnera.

"Izgradnja partnerstva između NATO-a i Rusije je ispravan čin za sigurnost euro-atlanske regije. Nismo naivni, niti možemo biti u zabludi. Moramo se prilagoditi realnoj situaciji", kazao je Rasmussen.

Na upit novinara o tome zašto Rusija nije pozvana na Samit, Rasmussen je kazao da ne vjeruje da je to iznenadilo Moskvu.

Naglasivši da se NATO i dalje ponaša u skladu sa dokumentom iz 1997. godine kojim su uređeni odnosi sa Rusijom, Rasmussen je kazao da će svi potezi u pravcu jačanja zajedničke sigurnosti biti u skladu sa tim dokumentom.

"Očekujem da Samit u Walesu, na kojem će se razgovarati i o promjenama u svijetu, bude veoma važan za NATO. Omogućit ćemo da NATO i dalje bude spreman, odlučan i voljan da zaštiti svaku članicu koja bude napadnuta na bilo koji način", kazao je sekretar Rasmussen.

Komentirajući i aktuelnu krizu u Iraku, Rasmussen je pohvalio američki angažman u borbi protiv tamošnjeg radikalnog pokreta Islamske države Irak i Levant (IDIL).