Svijet
0

Rasmussen: NATO nastavlja saradnju s Rusijom

FENA
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Generalni tajnik Sjevernoatlantskog pakta Anders Fogh Rasmussen izjavio je u ponedjeljak da će NATO nastaviti saradnju s Rusijom i pored žestokih kritika koje su se tokom predizborne kampanje čule iz Kremlja.

"Kao političar znam da se tokom izborne kampanje govori svašta, ali ono što je bitno su konkretni potezi", rekao je Rasmussen, osvrćući se na optužbe koje je novoizabrani predsjednik Vladimir Putin uputio na račun NATO tokom kampanje.

Putin je prošle nedjelje optužio Zapad, a posebno Sjedinjene Američke Države i NATO, da su navodno humanim intervencijama širom svijeta uzurpirale ulogu koja pripada isključivo Ujedinjenim nacijama i da se ponašaju u skladu s "blokovskim mentalitetom".

Rasmussen je, međutim, podsjetio da se Rusija i NATO suočavaju sa zajedničkim sigurnosnim prijetnjama, kao što su globalni terorizam i širenje nuklearnog oružja.

"Nastavićemo saradnju s našim ruskim partnerima i gledati da je unaprijedimo", rekao je Rasmussen.

Upitan da li će tokom majskog samita u Čikagu naporedo biti održan i samit NATO-Rusija, Rasmussen je odgovorio da to zavisi od toga da li će u međuvremenu biti razriješen spor oko antiraketnog štita u Evropi, čijoj se izgradnji Rusija žestoko protivi.

"Ako se u međuvremenu dogovorimo oko antiraketnog štita, samita će biti, a ako ne, onda neće", zaključio je Rasmussen.