Veliko nezadovoljstvo
11

Raskol u Anglikanskoj crkvi zbog blagoslova istospolnim brakovima

F. H.
Nadbiskup Canterburya Justin Welby (Foto: EPA-EFE)
Nadbiskup Canterburya Justin Welby (Foto: EPA-EFE)
Čelnici anglikanskih crkava u nekim zemljama u razvoju, uključujući Južni Sudan, Ugandu i Demokratsku Republiku Kongo, rekli su da više ne priznaju Justina Welbyja, nadbiskupa Canterburyja, kao poglavara ove crkve.
Njihova odluka proizlazi iz odluke ovog mjeseca upravnog tijela Anglikanske crkve, Generalnog sinoda, da dopusti svećenstvu da daje blagoslove parovima u istospolnim brakovima.

Konzervativna Globalna južna zajednica anglikanskih crkava (GSFA), koja tvrdi da govori u ime 75 posto anglikanaca diljem svijeta, rekla je u ponedjeljak u izjavi da je Engleska crkva "odstupila od historijske vjere" i diskvalificirala se kao "majka crkva ” anglikanske zajednice.

U izjavi, koju je potpisalo deset lidera stoji: "GFSA više nije u mogućnosti priznati sadašnjeg nadbiskupa Canterburyja, časnog i prečasnog Justina Welbyja, kao 'prvog među jednakima' vođu globalne zajednice."

Welby je predvodio svoje biskupe u preporuci da se svećenstvu dopusti blagoslivljanje parova u istospolnim brakovima, znajući da je to “suprotno vjeri i redu ortodoksnih provincija zajednice čiji ljudi čine većinu u globalnom stadu”.

Engleska i druge crkve, uključujući one u Škotskoj, Walesu, SAD-u i Novom Zelandu, koje dopuštaju istospolne brakove ili blagoslove, "krenule su putem lažnog učenja", stoji u izjavi. “Ovo nam slama srca.”

Preporuka koju su iznijeli biskupi Engleske crkve da se podrže neobavezni blagoslovi, ali da se nastave zabranjivati istospolni brakovi u crkvi, trebala je biti kompromis koji bi okončao desetljeća bolnih podjela o seksualnosti.

Ali liberalni su bili bijesni jer će, po njihovom mišljenju, Engleska crkva nastaviti tretirati istospolne parove kao "drugu klasu", a konzervativci su bili ljuti što crkva okreće leđa tradicionalnom učenju o braku i seksualnosti.

Welby je pozdravio novu poziciju, ali je rekao da on lično neće nuditi istospolne blagoslove radi jedinstva u globalnoj Anglikanskoj crkvi. Također je navodno rekao zastupnicima da bi radije vidio da se Engleska crkva ukine nego da se globalna crkva podijeli oko seksualnosti.

Odmah nakon sinodskog sastanka u Londonu, Welby je odletio u Accra, glavni grad Gane, kako bi se susreo s globalnim crkvenim vođama. Rekao im je: “Dva puta su me pozvali u parlament i prijetili su mi parlamentarnom akcijom da nas prisile na istospolne brakove.”

Nakon glasanja na sinodi, Henry Ndukuba, nadbiskup Crkve Nigerije, koja predstavlja oko trećinu anglikanaca u cijelom svijetu, rekao je da je promjena stajališta bila "devijantna" i da objašnjava "užasan pad, gubitak i nevažnost u sekularni i postkršćanski zapadni svijet”.

Jackson Ole Sapit, kenijski nadbiskup, kritizirao je "moćne sekularne glasove koji su zauzeli Crkvu Engleske" i rekao da je "tužan zbog odlaska naše majke crkve od pravog evanđelja".

Stephen Kaziimba, nadbiskup Ugande, rekao je: "Crkva Engleske je napustila anglikansku vjeru i sada su lažni učitelji."

Otkako je prije 10 godina postao nadbiskup Canterburyja, Welby je nastojao održati globalnu crkvu na okupu usprkos gorkim nesuglasicama oko seksualnosti. Njegov pristup bio je pokušati uvjeriti biskupe, svećenstvo i župljane da "hodaju zajedno" unatoč naizgled nepomirljivim razlikama.

Konferenciju u Lambethu, susret anglikanskih biskupa iz cijelog svijeta koji se održava jednom u desetljeću, prošlog su ljeta bojkotovali lideri Nigerije, Ruande i Ugande, koji zajedno predstavljaju oko 30 milijuna anglikanaca, zbog pitanja seksualnosti.

U priopćenju GSFA-e od ponedjeljka stoji da bi njihovo povlačenje podrške Welbyju kao vođi globalne crkve on trebao shvatiti kao "opomenu s ljubavlju".

Glasnogovornik palače Lambeth rekao je: "Duboka neslaganja koja postoje u anglikanskoj zajednici o seksualnosti i braku nisu nova."

U vezi s izjavom, rekli su da "u potpunosti cijenimo njihov stav", ali "nikakve promjene u formalnim strukturama Anglikanske zajednice ne mogu se napraviti osim ako se s njima ne dogovore" svi lideri i vijeća tijela.

Međutim, dodao je glasnogovornik, Welby je na prošlosedmičnom sastanku u Gani rekao da se "ove strukture uvijek mogu mijenjati s vremenom"