Ogromna reforma
41

Engleska crkva glasala u korist davanja blagoslova istopolnim zajednicama

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Engleska crkva ponudit će crkvene blagoslove istospolnim parovima u građanskim brakovima, u dubokoj promjeni svog stava o homoseksualnosti nakon historijskog glasanja njenog upravnog tijela.

Nakon dugotrajne rasprave koja je trajala više od osam sati, Generalni sinod Engleske crkve, izglasao je s 250 glasova za i 181 protiv, podršku prijedlogu biskupa koji je namjeravao prekinuti godine bolnih podjela i neslaganja oko seksualnosti.

Ali govori onih koji zagovaraju potpunu jednakost LGBTQ+ kršćana i onih koji tvrde da se tradicionalno biblijsko učenje o braku i seksu mora podržati signaliziraju da će se rasprava vjerojatno nastaviti.

Konzervativci su uspjeli izmijeniti prijedlog da podrže doktrinu crkve o braku, da je brak između muškarca i žene i navodeći da blagoslovi ne bi trebali označavati odstupanje od doktrine.

Osim što je prihvatio prijedlog blagoslova, sinod se složio da će se Crkva ispričati za štetu koju je nanijela LGBTQ+ osobama. Također je pozdravio predstojeću reviziju zabrane klericima da sklapaju istospolne građanske brakove i pravilo o celibatu za svećenstvo u istospolnim vezama.

Justin Welby, nadbiskup Canterburyja, i Stephen Cottrell, nadbiskup Yorka, rekli su da se nadaju da je odluka označila “novi početak” za Englesku crkvu, rekavši: “Bio je dug put da bismo došli do ove točke.”

U izjavi su rekli: “Prvi put, Crkva Engleske će javno, bezrezervno i radosno poželjeti dobrodošlicu istospolnim parovima u crkvi.

“Crkva i dalje ima duboke razlike oko ovih pitanja koja zadiru u srce našeg ljudskog identiteta. Kao nadbiskupi, predani smo poštovanju savjesti onih za koje ovo ide predaleko i osiguravamo da imaju sva uvjeravanja koja su im potrebna kako bi održali jedinstvo Crkve dok se ovaj razgovor nastavlja.”

Sarah Mullally, londonska biskupica, koja je vodila raspravu, rekla je: “Ovo je trenutak nade za Crkvu. Znam da ono što smo predložili kao put naprijed ne ide ni približno dovoljno daleko za mnoge, ali predaleko za druge. Moja je molitva da ono što je danas dogovoreno predstavlja korak naprijed za sve nas unutar crkve, uključujući LGBTQI+ osobe.”

Jayne Ozanne, vodeća aktivistica za LGBT+ jednakost u Engleskoj crkvi, rekla je da je prihvaćanje blagoslova za istospolne parove "mali korak naprijed". Bila je među 10 članova sinode koji su bili suzdržani na konačnom glasovanju.

Rekla je: “Duboko sam razočarana načinom na koji su konzervativci dosljedno nastojali potkopati one od nas koji smo nastojali krenuti prema crkvi koja bi mogla prihvatiti pluralizam pogleda na seksualnost.

“Nastavljajući govoriti LGBT+ osobama da se ne mogu nadati skorom vjenčanju u svojoj crkvi ili da je njihova želja za seksualnom intimnošću grešna, šaljemo poruku naciji koju će malo ko razumje. Što je još važnije, to je poruka koja će i dalje nanositi veliku štetu LGBT zajednici i dovoditi u opasnost živote mladih LGBT+.”

Nigel Pietroni, predsjedavajući Kampanje za jednaki brak u Engleskoj crkvi rekao je da odluka "ne ispunjava ono za što u konačnici vjerujemo da je jedini ishod za radikalnu inkluziju jednak brak za sve ljude", ali je to "mali korak naprijed".

Dio tradicionalista poručio je da je sinod "odbacio autoritet Biblije i staloženi um ostalih anglikanaca diljem svijeta". oje savjesti i zavjeta zaređenja”.

Paul Eddy, sazivač skupine tradicionalista, rekao je da su biskupi "popustili u kulturnom konformizmu... LGBTI+ lobi u crkvi neće biti zadovoljan sve dok se cijela Engleska crkva službeno ne odluči za gay brak."

Globalno južno udruženje anglikanskih crkava priopćilo je da je odluka postavila pitanje "sposobnosti nadbiskupa Canterburyja da vodi ono što je još uvijek uglavnom ortodoksno svjetsko zajedništvo".

Sinodska rasprava bila je proceduralno složena, s više od dvadesetak amandmana na biskupov prijedlog. Neki su nastojali odgoditi planove, tvrdeći da je potrebno više vremena za razmatranje problema unatoč šest godina konzultacija o seksualnosti. Svi amandmani osim jednog odbijeni su, ponekad tijesno, ili povučeni.

Amandman koji je zahtijevao da se prijedlog o ravnopravnosti braka stavi pred sinod u roku od dvije godine podržalo je 45 posto zastupnika, a 52 posto bilo je protiv.

Pravni savjet biskupa je da svećenici mogu davati blagoslove sve dok ne “građanski brak dviju osoba istoga spola ne smatraju odgovarajućim svetom braku”. Crkveni zakon kaže da sveta ženidba može biti samo između muškarca i žene, prenosi The Guardian.