Guardian
0

Rascjep u Iranu, izbor između represije i ustupaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sudbonosni dan", "Pucnjava podigla napetosti u Iranu" ,"Zelena revolucija postala krvava" – samo su neki od naslova na prvim stranicama londonskih dnevnika koji u utorak naširoko izvještavaju o masovnim demonstracijama u Teheranu upoređujući ih s revolucijom iz 1979. godine.

Dnevnik The Guardian u uredničkom komentaru pokušava naći odgovor na pitanje ko u ovim dramatičnim danima za Iran povlači konce u Teheranu. List navodi kako možda više i nije važno da li su izbori bili neregularni ili ne budući da su se Iranci već priklonili jednoj ili drugoj strani.

Ono što je ključno jeste kako će se u okolnostima tih, kako navodi list, opasnih razlika u stanovništvu postaviti iranski vrh. Elita u Iranu je oduvijek je bila podijeljena, a te podjele, koje su od odlaska ajatolaha Homeinija postale još dublje, iza kulisa su diktirale i način na koji su održavani izbori, uključujući i ove posljednje.

Rascjep je sada izgleda nadjačao zajednički interes elite da sistem održava u ravnoteži, ocjenjuje Guardian. Najprije se Mahmudu Ahmadinejadu dopustilo da iskoristi svaku moguću prednost tokom kampanje, da bi se konačno – s mogućom izbornom krađom – ipak otišlo predaleko.

U iranskome vrhu se trenutno vjerovatno vode ogorčene rasprave o tome kako spasti situaciju. Za one koji u Iranu raspolažu apsolutnom vlašću govorilo se da su nemilosrdni, ali da nisu glupi, nastavlja Guardian. Pred njima je sada sudbonosan izbor, izbor između represije i ustupaka.

Ahmadinejadove prijetnje i naoružana policija na ulicama vode na jednu, a odluka vrhovnoga vjerskog vođe Ali Hamneija o pokretanju istrage o izbornim rezultatima na drugu stranu, piše Guardian.