Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Prislušne postaje Prva komponenta ECHELON mreže su goleme prislušne postaje posebno usmjerene na međunarodne telekomunikacijske satelite (Intelsat iInmarsat) koje koristi većina telekoma u svijetu, te se preko njih odvija najveći dio telefonskog i fax prometa između zemalja i kontinenata, ponajprije civilni telekomunikacijski promet, ali također i diplomatske i vladine komunikacije, što je od velikog značaja za UKUSA članice. Prsten od dvadesetak Intelsata je pozicioniran u geostacionarnoj orbiti iznad ekvatora, a svaki služi kao relej za desetke tisuća simultanih telefonskih poziva, faxova, e-maila. Izvor: hr-elektronika.tripod.com
Mreža Echelon-a rasteže se preko čitave Zemlje i seže u svemir. Uspostavljen je lanac prislušnih postaja, doslovno oko svijeta, koje prisluškuju sve značajne komponente međunarodnih telekomunikacijskih mreža. Neke nadziru komunikacijske satelite, neke kopnene komunikacijske mreže i druge radio-komunikacije. ECHELON je umrežio sva ova postrojenja (zemaljske presretačke stanice, brodove pod zapovijedanjem tajnih službi koji plove na sedam mora i super tajne satelite, koji “vire” na visini od 20000 milja iznad naših glava) pružajući NSA i UKUSA članicama mogućnost presretanja velikog djela komunikacije na planetu. Ne smijemo zaboraviti ni podmornice koje se spuštaju na velike dubine iznad pomorskih kablova i hvataju sve što se tom kablovima prenosi.
Sistem Echelon je, naravno, tajna mreža te su stoga vlade zemalja uključenih u taj sustav jako osjetljive kada ih se optužuje da naveliko prisluškuju milijune svojih građana. Američka vlada još uvijek poriče da sustav uopće postoji. Saznanja o postojanju ovog sustava možemo zahvaliti samo vladama Australije i Novog Zelanda.Princip rada Sustav Echelon je, zapravo, vrlo jednostavno zamišljen: presretajuće stanice smještene po cijeloj planeti Zemlji da bi hvatale sve satelitske, mikrovalne i radio komunikacije preko optičkih kablova i da te informacije procesuiraju kroz veliku mrežu računala NSA, uključujući napredne programe za prepoznavanje glasa i znakova “OCR” (optical character recognition), tražeći ključne riječi ili fraze (poznatije kao Echelon riječnik), koje bi natjerale računala na snimanje i prosljeđivanje na daljnju obradu i analizu.
\"...s piste američke ratne avijacije...\" Valjda sa lansirne rampe. Sa piste još uvijek nije realizovano lansiranje rakete u i van orbite.
Echelon – \"Oči i uši u svemiru \" Američka NSA (National Security Agency) napravila je najveći globalni špijunski sustav pod kodnim imenom ECHELON, koji hvata i analizira svaki telefonski poziv, fax, e-mail i telex poruku poslanu bilo gdje u svijetu. Echelon kontrolira NSA i djeluje uz suradnju: Government Communications HeadQuarters of England (GCHQ), Communications Security Establishment of Canada (CSE), The Australian Defence Security Directorate (DSD), i Government Communications Security Bureau of New Zeland (GCBS). Ta suradnja, koja je nastala iz zajedničkih napora tijekom drugog svjetskog rata u presretanju radio transmisija, formalizirana je tajnim ugovorom iz 1948. godine pod imenom UKUSA i primarno je bila usmjerena protiv SSSR-a. Ovih pet UKUSA agencija su trenutno najveće obavještajne organizacije u njihovim vlastitim zemljama.