Svijet
0

Raketom Delta 4 lansiran najveći satelit na svijetu

FENA
Divovska raketa nosač Delta 4 Heavy, koja je lansirana u nedjelju s piste američke ratne avijacije u Cape Canaveralu na Floridi, ponijela je u orbitu špijunski satelit NROL-32, za koji su američki dužnosnici rekli da je "najveći satelit na svijetu".

Satelit NROL-32, koji je uspješno lansiran nakon niza odgoda zbog tehničkih problema, djelovat će u sistemu američkog Nacionalnog ureda za izviđanje (NRO).

"Ova misija pomaže osigurati da ključna sredstva NRO-a nastave podupirati našu nacionalnu odbranu", rekao je nakon lansiranja general Ed Wilson, komandant 45. svemirske eksadrile, javila je TV mreža MSNBC News.

Tačna svrha novog špijunskog satelita je tajna, ali direktor NRO-a ukazao je na njegovu iznimnu veličinu.

Govoreći 13. septembra na konferenciji udruženja ratne avijacije Air and Space, direktor Bruce Carlson, penzionisani general, rekao je publici da će raketa Delta 4 Heavy bili lansirana "s najvećim satelitom na svijetu".

Za usporedbu, satelit TerreStar-1, najveći svjetski komercijalni satelit ikada izgrađen, lansiran u julu 2009. evropskom raketom Ariane 5, težio je 6.910 kg.

Delta 4 Heavy, trenutno najveća bespilotna raketa u SAD-u, ima 893 tone potiska a visoka je 72 metra. Sastavljena je od tri potisnika poredana u liniju i najsnažnija je raketa s tekućim gorivom, koja može ponijeti teret od 24 tone u nisku Zemljinu orbitu i 11 tona u geosinkrone orbite koje koriste komunikacijski sateliti.

Izgrađena je u saradnji Lockheed Martina i Boeinga, a prvi je puta lansirana 2004. Nedjeljno lansiranje, bilo je četvrto do sada za tu raketu.