Svijet
0

Rad hrvatskih i američkih znanstvenika o smrtnosnoj bolesti bubrega

FENA
Istraživački rad 80-ak hrvatskih i američkih medicinskih znanstvenika, predvođenih dr. Bojanom Jelakovićem, nefrologom sa zagrebačkog KBC-a "Rebra", koji su od 2003. ispitivali uzročnika smrtonosne bolesti bubrega u 14 sela kod Slavonskog Broda, ovih će dana biti objavljen u najpoznatijem američkom znanstvenom časopisu PNAS-u i na internetskim stranicama.

Opaka bolest, koju uzrokuje biljka vučja stopa (Aristolochia clematitis), već 50-ak godina uništava zdravlje i živote stanovnika u područjima oko rijeke Save u blizini Slavonskog Broda, a posebno prije 20-ak godina, kazao je za Hinu dr. Jelaković.

Smrtonosna bolest bubrega godinama je raširena i uz Dunav u Rumunjskoj i Bugarskoj, a u nas uz pritoke Dunava. Dr. Bojan Jelaković, voditelj hrvatskog znanstvenog tima, ističe kako otrov vučje stope izaziva oštećenje DNA i specifičnu mutaciju koja je odgovorna za rak bubrega, odnosno mokraćovoda.

Po njegovim riječima, to je naučno otkriće vrlo važno jer se tim ljudima napokon može pomoći, ali da nikako ne treba paničariti, jer se suvremenim postupcima obrade mogu odvojiti sve nečistoće iz žita. Još prije 20-ak godina velik je broj seljaka sam obrađivao i mlio žito, a to danas više ne čine, kazao je Jelaković.

Od te opake bolesti u proteklih 20 godina u slavonsko-brodskom kraju umrlo je 600 ljudi, a, po riječima dr. Ninoslava Leke, nefrologa-internista, također člana hrvatskog znanstvenog tima, u brodskoj je bolnici trenutačno na dijalizi 34 bolesnika.

Prošle je godine u Hrvatskoj održan skup najpoznatijih svjetskih nefrologa upravo o bolesti bubrega u brodskom kraju, ali, na žalost, u medijima je to prošlo nezapaženo, dodao je Jelaković, istaknuvši kako ima još mnogo posla za znanstvenike jer je velika zagonetka zašto su Posavci osjetljiviji od ostalih stanovnika koji su također u doticaju s vučjom stopom.

Direktor Hrvatske agencije za hranu dr. Boris Antunović kazao je za Hinu kako se "suvremenom tehnologijom žetve i prerade žita u brašno te odvajanjem primjesa iz žita, kako je i propisano Pravilnikom o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta, znatno smanjena onečišćenost sjemenkama te biljke".

Podaci u studiji "odnose se uglavnom na izloženost stanovništva opasnosti od toksina vučje stope od prije 20-ak godina, simptomi kojeg se zbog kumulativna djelovanja aristolohične kiseline danas očituju većom učestalosti bubrežnih bolesti u području na kojemu se pojavljuje vučja stopa".