Štrajk pilota
0

VIDEO / Putnici blokirani na indijskim aerodromima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog štrajka oko 600 pilota najvećega indijskog avioprijevoznika Jet Airwaysa stotine putnika na domaćim i međunarodnim letovima ostale su u utorak na aerodromima širom Indije.

Nacionalni sindikat pilota zatražio je od uprave kompanije da vrati na posao dva otpuštena pilota, zaprijetivši štrajkom. Nastavak razgovora predviđen je za 14. septembar, prenio je Reuters.

Jet Airways je u fazi pomirenja s pilotima. Regionalna radnička komisija je kategorično upozorila da će bilo kakav štrajk pilota u ovom periodu biti smatran nezakonitim činom", navedeno je u saopćenju aviokompanije: "Grupa pilota je, nažalost, simulirala štrajk pravdajući se bolešću."

Glasnogovornik unije pilota Girish Kaushik rekao je da će protest biti nastavljen sve dok piloti ne dobiju od uprave garancije da će dvojica otpuštenih biti vraćeni na posao.

"Sve što želimo jeste da nam u pisanom obliku potvrde da će dvojica otpuštenih pilota biti vraćeni. Uprava je dužna da prihvati kompromis", naglasio je Kaushik.

Putnici koji zbog štrajka nisu mogli da otputuju smješteni su u hotele ili prebačeni na alternativne letove, naveo je Jet Airways.

Ova kompanija je prošle godine bila primorana vratiti na posao oko 800 ljudi koje je bila otpustila u okviru politike smanjenja troškova jer su ogorčeni službenici privukli ogromnu pažnju medija i političara.

Analitičari smatraju da indijski zakon o radu, koji Svjetska banka smatra jednim od najkrućih na svijetu, smanjuje konkurentnost kompanija i usporava privredu.