Svijet
0

Putinova olovka dio muzejske postavke

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Olovka koju je ruski predsjednik Vladimir Putin koristio za potpisivanje sporazuma o pripajanju Krima Rusiji od danas će biti izložena u Muzeju savremene ruske istorije u centralnom dijelu Moskve, rekla je direktor Muzeja Irina Velikanova.
"Postoje četiri olovke svih potpisnika sporazuma. Kod nas je olovka koju je predsjednik Vladimir Putin koristio prilikom potpisivanja", rela je Velikanova.

Prema njenim riječima, olovka će postati dio trajne postavke eksponata ruske istorije 21. vijeka i predstavljat će osnovu za stvaranje određene muzejske kolekcije.

Izložba, koju su zajednički pripremili Centralni muzej Tavrida iz Simferopolja i Ruski etnografski muzej iz Sankt Peterburga, ima ukupno 450 eksponata i sadrži tri sekcije.

Sekcije su posvećene istoriji Krima kao dijela ruske imperije, glavnim dešavanjima na poluostrvu u 20. vijeku i potrazi za nacionalnim i političkim identitetom početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

U izložbu su uključeni zahtjevi stanovnika Krima za dobijanje ruskog državljanstva.

Izložba pod nazivom "Krim: Istorija povratka" bit će otvorena do 12. aprila.

Krim je bio dio Rusije od 1784. godine do 1954. godine, kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov predao Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici. Krim je poslije raspada Sovjetskog Saveza ostao dio nezavisne Ukrajine.

Na referendumu održanom 16. aprila 2014. godine, 97 odsto glasača sa Krima izjasnilo se za pripajanje Rusiji, a 18. marta Putin je potpisao deklaraciju o integrisanju Krima u Rusku Federaciju.