Svijet
0

Putin želi snažniju saradnju s Uzbekistanom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas u Taškentu da se Rusija nada brzom i djelotvornom provođenju u djelo dogovora dviju zemalja o razvoju zajedničkog sistema za transport nafte.

"Postigli smo dogovor u razgovoru s uzbekistanskim premijerom Savkatom Mirzjajevim, ali voljeli bismo da nam to potvrdi i predsjednik", izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji za štampu s predsjednikom Uzbekistana Islamom Karimovim.

"Dogovor o naftovodu je važan ne samo za Rusiju i Uzbekistan", naglasio je ruski premijer, "nego i za uzbekistanske susjede poput Turkmenistana, kao i za naše partnere poput zapadne Evrope."

Putin je izrazio nadu da će plan o uključenju Industrije aviona iz Taškenta u rusku Objedinjenu avionsku industriju biti uspješno primijenjen. Taj projekt je ratificiran u ruskom, ali ne i u uzbekistanskom parlamentu.

On je istovremeno ukazao na široke mogućnosti razvoja privrednih odnosa dviju zemalja, posebno spomenuvši industriju gasa i nafte, ali i domen visoke tehnologije i saradnju u proizvodnji nuklearne energije, prenio je Tanjug.

"Što se nuklearne energije tiče, želimo ne samo da obnovimo odnose koje smo imali u sovjetsko vrijeme nego i da ih proširimo", objasno je ruski premijer.