Sovjetska teorija
66

Putin se počeo baviti teorijama zavjere, kritikovao Zapad i govorio o "zlatnoj milijardi"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je posjetu Kini, a tim povodom za kinesku novinsku agenciju Xinhua govorio je o odnosima između Moskve i Pekinga te odnosima Rusije sa zapadnim zemljama.

Kada je riječ o odnosima između Kine i Rusije, Putin je rekao kako je to odnos koji je uvijek bio zasnovan na principima jednakosti i povjerenja, međusobnog poštovana suvereniteta i uvažavanja interesa drugih.

"Xi Jinping je političar koji ima poštovan, prijateljski, otvoren i istovremeno poslovni stil komunikacije. Svaki naš susret nije samo komunikacija među dugogodišnjim prijateljima, već i plodna razmjena mišljenja o najhitnijim pitanjima bilateralne i međunarodne agende", rekao je Putin.

Također, ruski predsjednik je mišljenja kako Moskva i Peking čvrsto brane civilizacijsku raznolikosti, jednakost i originalnost zemalja.

"Rusija, kao i Kina, čvrsto stoji na principima različitosti kultura, zalaže se za njihovu jednakost i očuvanje nacionalnog identitea", poručio je Putin.

Govoreći o ratu u Ukrajini, ruski predsjednik je i u tom pogledu uputio kritike Zapadu.

"Želimo sveobuhvatno, održivo i pošteno rješenje ovog sukoba mirnim putem i otvoreni smo za dijalog s Ukrajinom. Međutim, glavni problem je upravo pouzdanost bilo kakvih granacija, budući da je riječ o državama čiji vladajući krugovi preferiraju svjetski poredak koji nije zasnovan na međunarodnom pravu, već i poredak zasnovan na pravilima o kojem stalno govore", mišljenja je Putin.

U ovom intervjuu, Putin se dotaknuo i termina "zlatna milijarda", što je koncept teorije zavjere koji je posebno zastupljen u Rusiji još iz perioda SSSR-a, a prema kojem određene zapadne elite na različite načine nastoje preraspodijeliti veliki dio dobara u korist relativno malog bogatog dijela populacije te da tom prilikom navodno nastoje uništiti Rusiju i njeno stanovništvo.

"Zemlja je kolijevka čovječanstva, naš zajednički dom, a mi smo svi njeni ravnopravni stanovnici. Siguran sam da to gledište dijeli većina ljudi na planeti. Međutim, čini se da zemlje koje sebe smatraju dijelom tzv. zlatne milijarde ne misle tako", zaključio je Vladimir Putin.