Svijet
0

Putin: "Poljski veto" prepreka novom sporazumu

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak nakon plenarne sjednice 19. samita Rusije i Evropske unije da su delegacije postigle dogovor o "skoro svim pitanjima, osim nekih koja zahtijevaju dodatnu razradu".

Putin je precizirao da se to odnosi na poljski veto na početak pregovora o zaključivanju novoga dugoročnog sporazuma o partnerstvu Moskve i Bruxellesa.

Ocjenjujući da je u pitanju "ekonomski egoizam" Poljske, Putin je kazao da Rusiju ne može da zadovoljava uvoz "robe niskog kvaliteta" iz Poljske i preko njene teritorije.

"S nama poljske kolege ne kontaktiraju više od godinu dana. Hvala Bogu što postoji njemačka kancelarka (Angela Merkel). Nastavit ćemo rad na tome pitanju", rekao je ruski predsjednik na konfernciji za novinare nakon prvog dijela samita, na kome su razmatrani stanje na Balkanu i u Afganistanu, "iransko nuklearno pitanje" i bliskoistočna kriza.

Putin je rekao da Rusija ne dramatizira odgađanje pregovora o sklapanju novog sporazuma, koji će zamijeniti postojeći s rokom do 1. decembra, što blokira Poljska zbog zabrane uvoza poljskog mesa na rusku teritoriju, nakon što je u Moskvi ustanovljeno da Varšava reeksportuje latinoameričko meso zabranjeno za uvoz u Rusiju.

"Prije nego što se pristupi pregovorima, EU treba riješiti svoje unutrašnje probleme", rekao je Putin, ukazujući da je sada Rusija na 10. ili 9. mjestu najrazvijenijih zemalja, a da je u EU povećan broj članica i kako je postalo "teže rješavati pitanja koja su se ranije rješavala lakše".

"Shvatamo i saučestvujemo s rukovodstvom EU-a, ali moramo štititi svoje interese", rekao je on.

Angela Merkel, čija zemlja predsjedava EU-om, najavila je da će se tim pitanjem Unija baviti, kao i presjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso, koji je rekao da su "teškoće jedne članice EU-a teškoće za cijelu Evropu".

"To se odnosi kako na pitanje poljskog mesa, tako i na problem Estonije i Litvanije (koja zbog remonta ne dobija rusku naftu preko naftovoda Družba)", rekao je predsjednik izvršnog tijela Unije.

Ruski predsjednik je, pak, kritizirao pozicije Evrope kada je riječ o kršenju prava ruskog stanovništva u Letoniji i Estoniji, smatrajući je nedopustivom i nedostojnom.

Rusija u kojoj živi mnoštvo naroda i kultura dala je ogroman doprinos evropskim demokratskim vrijednostima, rekao je Putin, zatraživši pritom da krivci za smrt 20-godišnjeg Rusa tokom rasturanja protesta protiv demontaže spomenika sovjetskim vojnicima u Tallinnu, budu pronađeni i kažnjeni.

"U Tallinnu nisu jednostavno razbili demonstracije, već je ubijen jedan od demonstranata, nije mu pružena pomoć, to je svjestan zločin", rekao je šef ruske države.

Ističući da Rusija cijeni strateški karakter partnerstva Rusije i EU-a i zahvalivši sagovornicima na "korisnom razgovoru", Putin je rekao kako je samit pokazao da su strane usmjerene na konstruktivan dijalog i sposobne naći uzajamno prihvatljiva rješanja za probleme, prenio je Tanjug.

Ruski predsjednik je kazao da je konstatirana pozitivna dinamika ekonomskih odnosa Moskve i Bruxellesa, budući da se Rusija nalazi na trećem mjestu trgovinskih partnera EU-a nakon SAD-a i Kine, i da na EU otpada 52 posto ruskog izvoza, a da su zemlje EU-a najveći investitor u rusku privredu.

Putin je kazao da su određeni pravci daljnjih aktivnosti u razvoju saradnje, najavivši da će biti stvoreni mehanizmi za poboljšanje investicijske klime, da se dinamizraju pregovori o prelasku na bezvizni režim, kao i da se usklađuje na djelotvornijoj borbi protiv falsificiranja transportne dokumentacije i rješavanju problema transportnih gužvi na zajedničkoj granici.