Svijet
0

Putin: Iran ne nastoji stvoriti nuklearnu bombu

FENA
Moskva nema nikakvih informacija o tome da Iran pokušava stvoriti nuklearnu bombu, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin. On je, međutim, kaazao kako Kremlj dijeli stav Zapada da iranski nuklearni program treba biti "transparentan", javio je BBC.

Putin se obratio novinarima nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, koji je izjavio da su dvije zemlje ostvarile napredak u iranskom pitanju.

Iran negira optužbe da nastoji stvoriti nuklearnu bombu tvrdeći kako je njegov nuklearni program namijenjen u isključivo miroljubive svrhe.

"Nemamo podatke koji govore da Iran pokušava stvoriti nuklearno oružje", izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sarkozyjem.

"Stoga mi polazimo od pozicije da Iran nema takvih planova ali dijelimo zabrinutost naših partnera da svi programi treba da budu transparentni što je moguće više", izjavio je ruski predsjednik.

Sakozy je izjavio da su Pariz i Moskva ostvarili napredak ka rješavanju razlika oko Irana te kako se njihove pozicije kreću "prema istom putu", ali to nije pojasnio.

Sarkozy je insistirao na oštrijim sankcijama protiv Teherana, ali se Rusija tome protivi. Putin treba posjetiti Iran iduće sedmice.