Svijet
0

Putin: Čekamo odgovor SAD-a

FENA
Foto: AP; Vladimir Putin
Foto: AP; Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimr Putin izjavio je sinoć da je zadovoljan sporazumima sa SAD-om o naoružanju i da čeka odgovor Washingtona na nove ruske inicijative, koje je iznio tokom neformalnog samita s američkim predsjednikom Georgeom Bushom u Mainu.

"Ukoliko ti prijedlozi budu prihvaćeni, međunarodna situacija će se izmijeniti sporo, ali sigurno, a međunarodna sigurnost će ojačati. Priroda rusko-američkih odnosa će se tada također promijeniti", istakao je ruski predsjednik na konferenciji za novinare u Gvatemali.

Putin je objasnio da je njegov susret s američkim predsjednikom u ponedjeljak i utorak u ljetnjikovcu porodice Bush u Kennebunkportu imao za cilj informiranje američke administracije o poziciji Rusije kada je riječ o međunarodnoj sigurnosti.

"Čini mi se da je njihova reakcija bila pozitivna. Mi ćemo sačekati njihov konačni odgovor", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Gvatemali, preciziravši da Moskva ne očekuje da SAD odmah odgovori na sve ponude.

"Iznio sam dodatne prijedloge kada je riječ o saradnji u oblasti međunarodne sigurnosti, posebno izgradnji globalnog sistema raketne odbrane", rekao je ruski predsjednik, a prenio Itar-Tass.

Ruski predsjednik je također izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumom dviju država o saradnji na smanjenju arsenala nuklearnog naoružanja.

Putin je ponudio Bushu otvaranje centara u Moskvi i Bruxellesu za razmjenu informacija o raketnim prijetnjama, kao i da Rusija i Amerika zajedno koriste radarsku stanicu za rano upozoravanje na raketnu opasnost koja se gradi u južnoj Rusiji, podsjetila je ruska agencija.

Američki predsjednik je rekao da su Putinove ideje interesantne i hrabre i da ih treba razmotriti, ali i ostao pri stavu Washingtona da Poljska i Češka treba da budu dio antiraketnog sistema SAD-a, čemu se Moskva protivi.

Putinova posjeta Gvatemali je prva posjeta jednog ruskog predsjednika toj centralnoameričkoj državi, navela je ruska agencija.

Putin će danas u Gvatemali prisustvovati sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta, na kojem će biti izabran grad domaćin Zimskih igara 2014. Ruski grad Soči jedan je od kandidata za domaćina igara.