Svijet
0

Puna podrška dijaspore projektu bosanskih piramida

FENA
Osnivač Fondacije Arheološki park " Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić u okviru kontinuirane prezentacije projekta istraživanja Bosanske doline piramida, posljednja tri dana boravio je u Čikagu, Torontu i Londonu.

Obilježavanje šeste godišnjice izlaska mjesečnika "Ujedinjena Bosna i Hercegovina" bila je prilika da se kao gost večeri pozove osnivač Fondacije Semir Osmanagić, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.

Drugi put u godini dana Osmanagić je govorio o projektu istraživanja Bosanske doline piramida u Čikagu. Prezentirao je ovogodišnje novosti iz doline piramida u Visokom - otkrića podzemnog labirinta tunela i kamene građevine u Vratnici te međunarodne potvrde egipatskih, ruskih i britanskih stručnjaka o postojanju prvih piramida u Evropi.

Prvog dana boravka u Torontu obratio se skupu od oko 120 Bosanaca i Hercegovaca govoreći iscrpno o dosadašnjim istraživanjima i perspektivama projekta.

Najviše pitanja odnosilo se na načine na koje dijaspora može pomoći u bržem otkrivanju piramida i prevazilaženju otpora nedobronamjernih krugova u BiH.

Druga prezentacija je održana u gradu Mississauga. Šezdesetak prisutnih je s velikim zadovoljstvom primilo pozitivne vijesti iz domovine o ovako važnom istraživanju.

U kanadskom gradu Londonu bh. klub je bio domaćin Semiru Osmanagiću. Stotinu posjetilaca je imalo priliku da čuju iz prve ruke novosti s istraživanja najvećeg svjetskog piramidalnog kompleksa koji se nalazi u Visokom.

Održane prezentacije rezultirale su podrškom bh. dijaspore ovom projektu, saopćeno je iz Fondacije.