nepoznat motiv napada
0

Pucnjava u Alabami: Phil Dowdell je umro spašavajući sestrin život

A. Ku.
Alexis i Phil Dowdell (BBC/ Screenshot)
Alexis i Phil Dowdell (BBC/ Screenshot)
Četiri osobe ubijene su u masovnoj pucnjavi na proslavi 16. rođendana u Alabami. Među njima je i tinejdžer koji je poginuo spašavajući život svojoj sestri, kaže porodica.

Phil Dowdell (18) gurnuo je slavljenicu Alexis Dowdell na pod dok je izbila pucnjava tokom proslave u plesnom studiju u zajednici Dadeville.

"Posljednje što sam mu rekla je da ostane jak", rekla je Alexis za BBC.

U napadu koji se dogodio u subotu navečer povrijeđene su još 32 osobe. Alexis je rekla da je Phil otišao po nju nakon što je čuo da neko ima oružje. Alexis i njena majka LaTonya Allen rekle su za BBC da ne znaju šta je dovelo do pucnjave. Allen je rekla da je sin učinio ponosnom i da je dio njenog srca istrgnut.

"Trebalo je da diplomira idućeg mjeseca. Umjesto da ja idem na maturu, ići ću na groblje da vidim sina", rekla je.

Policija još nije imenovala osumnjičenog ili motiv za pucnjavu u Dadevilleu, malom, bliskom gradu sa oko 3.000 stanovnika. U pucnjavi su ubijeni i Shaunkivia Smith (17), Marsiah Collins (19) i Corbin Holston (23).

Allen je rekla da je prije početka pucnjave čula glasine da je neko na zabavi imao pištolj. Zato je upalila svjetla i otišla do DJ kabine i preko mikrofona kazala da onaj ko ma oružje napusti zabavu. Dodaje da se niko nije oglasio pa je odlučila da ugasi svjetla.

Ubrzo nakon toga, u studiju je nastao haos.

Alexis je rekla da je uspjela pobjeći iz plesnog studija i izaći napolje. Kada se vratila saznala je da je njen brat upucan. Rekla je da je tada njen brat izgubio mnogo krvi te je ostala s njim dok je on padao i gubio svijest.

Jimmy Frank Goodman stariji, gradonačelnik Dadevillea, rekao je za BBC da je scena u bolnici nakon pucnjave bila haotična.

Najstarijeg od troje braće i sestara, Phila Dowdela, članovi njegove zajednice pamtit će kao uspješnog sportistu i odanog prijatelja.