Svijet
0

Prva žena na visokoj dužnosti u Vatikanu

FENA
Prvi put u povijesti Katoličke crkve Vatikan je jednu ženu imenovao postulatorom kauze za beatifikaciju, objavila je danas Sveta Stolica. Silvia Monica Correlae je odvjetnica kojoj je povjereno pokretanje kauze za beatifikaciju.

Predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir kardinal Renato Raffaele Martino povjerio je odvjetnici Silviji Monici Correale pokretanje kauze za beatifikaciju vijetnamskog kardinala Francoisa Xaviera Nguyena Van Thuana koji je proveo 13 godina u vijetnamskim zatvorima.

Martino je naglasio da je kardinal Van Thuan osvojio srca svih onih koji su mu se približili, pa i srca zatvorenika, prenijela je Hina.

Kardinal Van Thuan smatran je kršćanskim mučenikom. Papa Pavao VI. imenovao ga je 1975. pomoćnim nadbiskupom Sajgona, današnjeg Ho Shi Mina. Komunistička vlada njegovo je imenovanje ocijenila "urotom" i tri mjeseca kasnije ga zatvorila. Van Thuan bio je zatvoren 13 godina, od 1975. do 1988., od kojih devet godina u potpunoj izolaciji, a onda je morao napustiti Vijetnam.

Ivan Pavao II ga je prihvatio u Vatikanu i povjerio mu zaduženja u rimskoj kuriji, te ga proglasio kardinalom u veljači 2001. Van Thuan je umro 2002. u 74. godini, a sada, pet godina poslije smrti, počinje kauza za njegovu beatifikaciju.