Slave odlazak predsjednika Češke
0

Protivnici Vaclava Klausa zapalili lutku s njegovim likom

SRNA
Zapaljena lutka s Klausovim likom (Foto: AFP)
Zapaljena lutka s Klausovim likom (Foto: AFP)
Oko 300 ljudi okupilo se spontano ispred rezidencije češkog predsjednika Vaclava Klausa, kako bi proslavili njegov posljednji dan na položaju šefa države.

Okruženi policijom, demonstranti, odnosno Klausovi protivnici, došli su do Karlovog mosta gdje su zapalili lutku sa njegovim likom i bacili je u Vltavu, što je propraćeno aplauzom.

Klaus je izabran za predsjednika 2003. godine i bio je na dužnosti dva mandata po pet godina. Okupljeni su se ispred Praškog dvorca narugali i dobro poznatom incidentu od prije dvije godine, odnosno videosnimku koji je objavila češka televizija, na kome se vidi kako Klaus krade penkalo tokom konferencije za novinare sa čileanskim predsjednikom Sebastianom Pinerom.

Okupljeni su osobi koja je nosila masku sa likom Klausa poklanjali penkala, kako bi podsjetili na ovaj incident, kao i narcise, simbole njegove arogancije.

U okviru proslave odlaska predsjednika sa vlasti, u Pragu i drugim gradovima bit će održani brojni koncerti.

Klaus, kome je juče bio posljednji dan na položaju šefa države, svojim ekstremnim stavovima o Evropskoj uniji, pravima homoseksualaca i globalnom otopljavanju podijelio je javnost tokom dva mandata na vlasti.

Mnogi Česi su mu zamjerili odluku o novogodišnjoj amnestiji, kojom je zaustavio krivično gonjenje nekih od najvećih korupcionaša i utajivača poreza među tajkunima.

U međuvremenu, poslanici gornjeg doma češkog parlamenta u ponedjeljak su izglasali da se Klaus optuži pred Ustavnim sudom za veleizdaju, a oko 73.000 Čeha potpisalo je peticiju podrške ovoj optužbi.