Španija
0

Protesti zbog zakona o abortusu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više desetina hiljada ljudi protestovalo je u Madridu protiv prijedloga vlade za izmjenu zakona o abortusu, kojim bi ženama bilo dozvoljeno da, na sopstveni zahtjev, abortiraju do 14. nedjelje trudnoće.

Riječ je o najvećim demonstracijama u španskoj prijestonici od antiratnih protesta 2003. i 2004. godine, a, prema riječima jednog od organizatora, ulicama Madrida prošetalo je milion ljudi, prenosi Rojters.

Današnji protest pod sloganom "Svaki život se računa" okupio je više od 40 vjerskih grupa i organizacija civilnog društva.

Okupljeni su zahtjevali da vlada povuče Nacrt zakona koji se u ovom trenutku nalazi u parlamentu, a kojim će ženama biti dozvoljeno da na sopstveni zahtev abortiraju do 14. nedelje trudnoće. Međutim, odredba zakona koja izaziva najviše podjela, u većinski katoličkoj Španiji, jeste da devojke od 16 godina mogu da abortiraju bez odobrenja roditelja.

"Pozivamo svih 48 miliona Španaca da nam se pridruže, bez obzira na njihovu političku pripadnost, bez obzira da li nose mantiju ili vjeru prakticiraju u sinagogi ili džamiji", rekao je Benigno Blanko, predsjedavajući katoličke koalicije Porodični forum.

Zakon o abortusu, koji je trenutno na snazi u Španiji, a datira iz 1985. godine, dozvoljava abortus samo u slučaju silovanja, oštećenja fetusa ili opasnosti po fizičko ili mentalno zdravlje žene.

Poslednji slučaj često je korišćen u praksi kao razlog za abortuse, kojih je u Španiji 2007. bilo 112.000.

Socijalistička vlada, na čelu sa premijerom Hoseom Luisom Rodrigezom Zapaterom, tvrdi da se novi zakon tiče poštovanja i prava žena, kao i da će svakoj ženi koja želi da okonča trudnoću najprije biti iznesena alternativna rješenja, uključujući pomoć države mladim majkama.

Španski parlament razmatraće predloženi zakon u novembru.

Zapaterova vlada preduzela je, od dolaska na vlast 2004. godine, niz društvenih reformi koje su naišle na oštre kritike katolika, između ostalog, legalizacija gej brakova i ubrzavanje procedure za razvod braka.