Svijet
0

Protesti u Hong Kongu se smiruju, Vlada povukla policiju sa ulica

Klix.ba
(Foto: AFP)
U Hong Kongu su u subotu izbili prodemokratski protesti širom grada. Demonstranti su protestvovali na ulicama blokirajući saobraćaj, a u sukobima sa policijom je povrijeđeno oko 40 osoba.

Vlada Hong Konga danas je saopćila da je povukla policiju sa gradskih ulica pošto su prodemokratski protesti počeli da se smiruju. Portparol vlade je pozvao demonstrante da napuste područje protesta što je mirnije moguće.

Policija Hong Konga je upotrijebila suzavac i pendreke u nastojanju da rastjera na hiljade prodemokratskih demonstranata u gradu proteklog vikenda koji su se okupili u znak otpora Pekingu i namjeri kineskih vlasti da ograniči demokratske reforme.

Lider Hong Konga Leung Čun-jing izjavio je jučer da će Vlada pokrenuti novu rundu konsultacija o izbornoj reformi poslije nasilnih sukoba između policije i prodemokratskih aktivista tokom vikenda i pozvao stanovnike metropole da se ne priključuju protestima.

Leung, međutim nije dao vremenski okvir za konsultacije, dok je policija postavila barikade na gradskim ulicama da bi blokirala na hiljade demonstranata koji su opkolli sjedište gradske vlade da bi ubrzali planove da "ugase srce globalnog finansijskog čvorišta".

Pristalice pokreta "Okupirate centar s ljubavlju i miroljubivo", od kojih mnogi nose plastičnu odjeću s rukavima i naočale kao odbranu od eventualnog ispaljivanja suzavca, pozvali su ostale da se pridruže protestu da bi se izvršio pritisak na Peking da dozvoli slobodne izbore u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. vraćena Kini na upravu.

Bivša britanska kolonija postala je poseban administrativni region Kine 1997. pošto je istekao zakup poslije 99-godišnjeg držanja Novih teritorija, sjeverno od ostrva Hong Kong.