Beograd
0

Protest palestinske dijaspore zbog izraelskog napada na humanitarce

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 100 građana Beograda, prestavnici ambasada Sirije i Palestine, kao i predstavnici palestinske dijaspore u Srbiji okupili su se u petak na Trgu republike da bi izrazili protest i osudili izraelski napad na konvoj brodova s humanitarnom pomoći Palestincima.

Predsjednik Palestinske dijaspore u Srbiji Masoud Alagha rekao je novinarima da je cilj tog okupljanja solidarnost s palestinskim narodom i dodao da "očekuje oštriju međunarodnu osudu izraelskog napada na nevine ljude koji su htjeli da pomognu Palestincima u Gazi", javio je Tanjug.

"Ono što se desilo humanitarcima je nasilje i terorizam s državnog nivoa i protiv takve nepravde treba protestovati bilo gdje da se nalaziš", poručio je beogradski muftija Muhamed Jusufspahić i dodao da je na skup došao, prije svega, kao pojedinac, ali i kao predstavnik islamske zajednice.

Na jednosatnom mirnom protestu, pročitana su i pisma upućena predsjedniku SAD-a Baracku Obami i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, u kome poručuju da je potrebno uložiti više napora da se očuvaju svjetski mir i sigurnost.