Guardian
0

Protekle dvije decenije su izgubljene

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pad Berlinskog zida bio je okidač istorijskih događaja kao što je ujedinjenja Njemačke, kraja komunizma u Evropi, krvavi raspad Jugoslavije i propast Sovjetskog Saveza, ali proteklik 20 godina su "izgubljene decenije", piše danas Guardian u uredničkom komentaru.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koga u Rusiji danas optužuju da je dao mnogo i isuviše jeftino, treba da bude ponosan time što je okrenuo tok istorije, navodi "Gardijan" i ističe da su milioni ljudi vratili osnovne slobode, a neke zemlje nezavisnost izgubljenu tokom sovjetske okupacije.

Ali, Gorbačov, najzaslužniji zbog toga što je narodna revolucija prošla bez nasilja, danas slobodno može i da proklinje dan kada je Zapadu povjerovao na riječ da širenja NATO-a na istok neće biti. 

Pad Berlinskog zida bio je jedinstvena prilika za nastanak neutralne istočne Evrope, širenje blagostanja i uspostavljanje trajnih demokratskih institucija, a umjesto toga, ocjenjuje Guardian, demokratska revolucija je na sovjetskim granicama ostala bez goriva. 

Kapitalizam se proširio, ali se komunizam pretvorio u nacionalizam: u mnogim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza sada je na djelu nešto što bi se moglo nazvati autoritarni kapitalizam, navodi londonski dnevnik. 

Milioni istočnih Evropljana, koji su očekivali rađanje nove zore, danas plaćaju tešku cijenu nezaposlenosti i ekonomskog kolapsa, navodi Guardian. 

Poljskoj i Mađarskoj, najbogatijim zemljama bivšeg sovjetskog bloka bila je potrebna čitava decenija da ekonomski stanu na noge, da bi poslednja globalna finansijska kriza zbrisala sve što je postignuto, ocjenjuje dnevnik.
Tokom jedne kratke dekade, bio je otvoren prozor za reforme, koji je danas čvrsto zatvoren, a ako je ljudima i dalje do reformi, još im je više do toga da normalno radi centralno grijanje.

Kada se posle dvije decenije svedu računi, zaključuje Guardian, slika je pomiješana: jedna imperija jeste nestala, ali nova era još nije ispunila očekivanja iz lude novembarske noći.