Sjeverni Kipar
0

Proslava 35 godina od podjele Kipra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U sjevernom dijelu Kipra se u ponedjeljak proslavlja 35 godina od ulaska turskih trupa na taj dio ostrva, nakon kojeg je došlo do njegove de fakto podjele.

Turska je izvršila invaziju na sjeverni dio Kipra u trenutku kada je na tom ostrvu izveden vojni puč, uz podršku grčkih vlasti, čiji je cilj bio ujedinjenje s Grčkom.

U sjevernom dijelu ostrva je i dalje stacionirano nekih 35 hiljada turskih vojnika, a on ostaje i dalje nepriznat od strane međunarodne zajednice.

Izvještači navode da nema znakova da bi u pregovorima o ujedinjenju Kipra u skorije vrijeme moglo da dođe do nekakvog rješenja.

Oko 180 hiljada kiparskih Grka koji su živjeli na sjeveru ostrva pobjeglo je u južni dio nakon invazije, dok su Turci s juga Kipra pohrlili na sjever.

"Zelena linija", koja dijeli ostrvo od Mofua, preko Nikozije, do Famaguste, i dalje je pod kontrolom trupa UN-a.

Izvještač BBC-a navodi da su razlike u stavu stanovnika dva dijela ostrva prema događajima od prije tri i po decenije najbolje vidljivi iz načina na koji mediji na obje strane opisuju tadašnju tursku invaziju na Kipar. Međunarodna zajednica dijeli stav s vlastima kiparskih Grka, pa su trgovinski embargo i vizni režim prema sjevernom dijelu Kipra i dalje na snazi.

Samoproklamovanu Tursku Republiku Sjeverni Kipar priznaje jedino vlada u Ankari.

Lideri dvije zajednice u pregovorima, koji su u toku, pokušavaju da donesu brojne važne odluke, među kojima je i sudbina turskih snaga na ostrvu.

Do sada je pokazana dobra volja na obje strane, ali ne izgleda vjerovatno da će se u skorije vrijeme doći do nekog konkretnog rješenja.

Posljednji pokušaj rješavanja "kiparskog pitanja" pregovorima propao je 2004. godine, kada su kiparski Turci glasali za predloženi sporazum UN-a koji su odbacili glasači u južnom, grčkom jugu Kipra.

Te godine, južni dio Kipra primljen je u Evropsku uniju, dok je sjever ostao isključen iz zajednice evropskih naroda, podsjeća BBC.