Svijet
0

Pronađena crna kutija iz aviona Suhoj

FENA
Ostaci ruskog aviona (Foto: Arhiv/AFP)
Ostaci ruskog aviona (Foto: Arhiv/AFP)
Indonežanski tim istražilaca pronašao je u utorak crnu kutiju ruskog aviona "Suhoj", koji je 9. maja udario u liticu planine Salak na zapadnom dijelu otoka Java, koja bi mogla da objasni kako je došlo do ove nesreće u kojoj je poginulo svih 45 osoba koje su se nalazile u avionu.

"Pronašli smo crnu kutiju na oko stotinu metara od repa aviona", rekao je novinarima šef ovog tima Ketut Parva.

Indonežanski i ruski eksperti su danima pretraživali gusto pošumljenu planinu tražeći crnu kutiju kako bi saznali da li se radi o tehničkoj ili ljudskoj grešci.

Analitičari su ovih dana saopćili da je planinski teren u zapadnom dijelu otoka Java veoma težak čak i za najiskusnije pilote ukoliko dobro ne poznaju tu oblast, podsjeća AFP.

Crna kutija, svijetlonarandžaste boje da bi se lakše vidjela, ugljenisana, bit će predata Nacionalnom komitetu za sigurni transport koji istražuje ovu avionsku nesreću uz pomoć više od 70 ruskih eksperata, prenio je Tanjug.

Avion, u kojem su bili predstavnici indonežanskih aviokompanija, ruske kompanije "Suhoj", novinari i ruski diplomati, nestao je s ekrana radara u srijedu, 9. maja, tokom drugog demonstracionog leta koji je trebalo da traje 40 minuta. "Suhoj" je poletio s aerodroma u Džakarti i nestao s radara 21 minutu kasnije, u blizini planinskog vijenca Salak, pošto je posada tražila dozvolu od kontrole leta da spuste letjelicu sa 3.000 na 1.800 metara visine.

Avion "Suhoj", superdžet, prvi je ruski model putničkog aviona od raspada Sovjetskog saveza prije dvije decenije, a planirano je da on pomogne u oživljavanju ruske avionske industrije.