Bjelorusija
0

Pronađen obješen opozicioni novinar

FENA
Bjeloruski novinar, osnivač najutjecajnije opozicione web stranice, Oleg Bebenine pronađen je u petak obješen u svojoj kući na selu. samoubistvo je u pitanju, Prema zvaničnoj verziji u pitanju je saomoubistvo, što njegove kolege osporavaju.

Oleg Babenine, star 36 godina, osnivač od 1998. godine i vođa web tranice charter97 koja je pod pritiskom vlasti, pronađen je mrtav u petak u 14.30 sati u svojoj seoskoj kući u blizini Minska, javljeno je.

"Tijelo Bebenina je pronađeno obješeno na užetu. U blizini se nalazila prevrnuta stolica" izjavio je Aleksandar Danilčenko, glasnogovornik policije na koga se poziva agencija Ria Novosti.

"Samoubistvo je glavna pretpostavka smrti Olega Bebenina. Tužiteljstvo će razmotriti i druge opcije", izjavio je zvaničnik bjeloruskog tužiteljstva na koga se poziva Interfax.

Kolege novinari osporavaju ovu pretpostavku.

"Čudno je da ministarstvo unutarnjih poslova govori o samoubistvu a da prethodno nije urađena autopsija", rekao je Andrej Sannikov, vođa pokreta "Evropska Bjelorusija".

U sjedištu Charter97 izvršena je u martu premetačina u toku koje su snage reda zaplijenile kompjutere i udarili u lice urednicu Nataliju Radinu.