Svijet
0

Promjena fokusa američkog ministarstva pravosuđa

FENA
Američko ministarstvo pravosuđa u vladi predsjednika Georgea Busha preusmjerilo je svoju pozornost od progona mafijaša, finansijskih prijevara, ekoloških prekršaja i kršenja građanskih prava, na istrage vezane uz terorizam, ilegalnu imigraciju, te nova područja važna konzervativnim aktivistima poput prostitucije i opscenosti, piše Washington Post.

Jezikom brojki, u razdoblju od 2000. do 2006. godine broj osuđenika za kršenje zakona o zaštiti okoliša smanjio se za 12 posto, članova organiziranog kriminala za 38 posto, pljačkaša banaka za 18 posto, a onih koji sudjeluju u prijevarama u vezi bankrota 46 posto.

S druge strane Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je 36 posto više tužbi na polju imigracije, vatrenog oružja 87 posto, korupcije dužnosnika 15 posto, a daleko najveći skok bilježi se na polju terorizma i nacionalne sigurnosti. Broj takvih optužbi u razdoblju od 2000. do 2006. godine povećao se za 876 posto.

Direktor FBI-a Robert Mueller ove je sedmice u jednom govoru signalizirao želju da se njegova agencija više bori protiv klasičnog kriminala, navodi Washington Post.

Vezani članci