Richard Holbrooke
0

Proglašenje kosovske neovisnosti je pravedna odluka

FENA
Proglašenje kosovske neovisnosti bila je pravedna odluka Prištine i međunarodnih čimbenika, izjavio je Richard Holbrooke, bivši američki izaslanik za Balkan, arhitekt mira u Bosni i Hercegovini, angažiran i u raspletu krize na Kosovu, koji je sinoć doputovao u prvi posjet Kosovu nakon proglašenja neovisnosti 17. veljače ove godine.

Holbrooke je u ponedjeljak kazao novinarima, nakon susreta s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, da se neovisno Kosovo ni na koji način ne može usporediti sa separatističkim pokrajinama u Gruziji - Južnom Osetijom i Abhazijom. Po njegovim je riječima svaka usporedba besmislena, jer je put do neovisnosti Kosova bio međunarodni proces, a separatističke pokrajine u Gruziji pripojila je Rusija pošto ih je etnički očistila od Gruzijaca.

"Rusija je anektirala dijelove Gruzije, a UN, SAD i EU kosovsko su pitanje prenijele na svjetsku organizaciju u razdoblju 1999.-2008. Kosovo je proglasilo neovisnost pošto je Rusija zaprijetila vetom na plan glavnog pregovarača UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija. Ono što je učinilo Kosovo bilo je potpuno ispravno. Postojala su samo tri puta: da se Kosovo vrati Srbiji, što bi vodilo u rat; da ostane pod okriljem UN-a, što je postalo neodrživo; i da se proglasi neovisnost. Stoga je odluka Prištine o neovisnosti bila najlakše i najpravednije rješenje", rekao je Holbrooke.

Dodavši da Kosovo sada mora raditi na međunarodnom priznavanju i gospodarskom razvoju, Holbrooke je ocijenio da proces priznavanja teče dobro s obzirom na globalnu kampanju Rusije protiv neovisnosti. Stoga je pozvao zemlje u regiji, posebice Makedoniju i Crnu Goru, da priznaju Kosovo, kao i zemlje Europske unije koje to do sada nisu učinile.

Američki diplomat se usprotivio integriranju Srbije u EU sve dok želi Kosovo vratiti u svoje granice.

"Srbija može ući u EU ako prizna Kosovo kao neovisnu državu. EU bi teško pogriješio ako primi Srbiju sve dok ona smatra da je Kosovo dio njezina teritorija. To bi bilo vrlo opasno", rekao je Holbrooke.