Macron vs. Le Pen
25

Prof. dr. Filandra: Prvi krug izbora pokazao da je ideja EU većinsko opredjeljenje Francuza

Piše: M. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je okončana prva runda predsjedničkih izbora u Francuskoj, evropski političari su poprilično "odahnuli" i nadaju se da će u drugom krugu kandidat proevropskog centra Emmanuel Macron pobijediti ultradesničarku Marine Le Pen.

Dan nakon izbora u Evropi se rodila nova nada, a skočila je i vrijednost eura na berzama. U Aziji je euro skočio za dva posto, što je prvi put od sredine novembra. Analitičari kazali su da sada do 7. maja slijedi obračun EU i ultradesničara.

Politički analitičar prof. dr. Šaćir Filandra kazao je za Klix.ba kako je prvi krug izbora pokazao da su ideja i praksa EU većinsko opredjeljenje francuske javnosti.

"Osnovano se nadati da će u drugom krugu desničarska opcija Le Pen biti poražena i da je EU ovim za nju tako važnim izborima dobiti predah za vlastitog restruktuiranja i iznalaženja boljih načina vlastitog funkcionisanja", rekao je prof. dr. Filandra.

Macronov ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora donijelo je jedno olakšanje evropskom tržištu nakon šoka koji se dogodio najavom Brexita. Macron je donio pobjedu u zapadnim i centralnim dijelovima Francuske, a Le Pen je osvojila većinu glasova na sjeveroistoku i jugoistoku zemlje.

Dok Macron zagovara ostanak u EU, smanjenje broja nezaposlenih, olakšice za poslodavce, veću sigurnost građana i druge stvari koje će ekonomski ojačati zemlju, Le Pen zagovara povratak suvereniteta Francuskoj, ukidanje imigracija i protjerivanje imigranta.

Francuska analitičarka Anne-Elisabeth Moutet kazala je kako su za Le Pen glasali većinom mladi glasači koji nisu svjesni njene prošlosti kao i toga da joj je otac osuđivan za negiranje holokausta.

"Oni su kao Trumpovi i glasači za Brexit. Smatraju da je globalizacija bila vrlo loša za njih", istakla je.

Macron je osvojio 23,9 posto glasova, a Le Pen 21,4 posto glasova.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel kazao je kako je uvjeren da će Macron biti sljedeći predsjednik Francuske što je odlično za Evropu, dok je pregovarač EU za Brexit Michel Barnier tvitao: "Patriota i Evropljanin, svoje povjerenje poklanjam Emmanuelu Macronu 7. maja. Francuska mora ostati evropska zemlja".

S druge strane, holandski parlamentarac Geert Wilders čestitao je Le Pen kazavši kako je to veliki dana za patriote u Francuskoj i za sve oni koji žele više suvereniteta, manje EU i imigracija. Podršku je dobila i iz Rusije.

Ukoliko bi u drugom krugu izbora pobijedila Le Pen, to bi ujedno značio i kraj Evropske unije jer bi nakon Brexita uslijedio i Frexit koji bi donio ekonomski krah EU.